Cehilor de la CEZ nu le mai ajunge vântul şi au cumpărat şi 4 hidrocentrale mici

Autor: Roxana Petrescu 06.01.2011

CEZ România, companie membră a grupului energetic ceh CEZ, a finalizat o tranzacţie prin care a preluat 4 hidrocentrale de mici dimensiuni, cu o capacitate instalată totală de 18 MW, în contextul în care compania are în dezvoltare un parc eolian uriaş, în valoare de peste un miliard de euro în două localităţi dobrogene.

Intenţia cehilor de a-şi continua investiţiile şi în alte domenii ale energiei regenerabile, dincolo de eoliene, a fost anunţată încă de anul trecut, când reprezentanţii CEZ au declarat că sunt în negocieri cu o companie pentru a achiziţiona patru microhidrocentrale.

"CEZ România, membră a CEZ Group, a finalizat achiziţia sistemului hidroenergetic din Caraş Severin, lângă Reşiţa. CEZ România a cumpărat 100% din acţiunile companiei TMK Hydroenergy Power SRL", spun reprezentanţii CEZ. Potrivit acestora, compania cumpărată deţine patru lacuri cu baraje, Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu, şi patru microhidocentrale, Crăinicel I, Crăinicel II, Grebla şi Breazova. Capacitatea totală instalată este de aproximativ 18 MW. Capacitatea instalată a fiecărei unităţi este de sub 10 MW.

"Această nouă achiziţie se aliniază politicii CEZ de a se concentra asupra afacerilor principale din ţările în care operează deja şi, în plus, se află poziţionată în zona de producere a energiei regenerabile", mai spun reprezentanţii CEZ.

Potrivit unor declaraţii recente din partea oficialilor CEZ pe această temă, investiţia într-un MW de capacitate în domeniul hidrocentralelor de mici dimensiuni se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro. Pornind de la această estimare, valoarea tranzacţiei ar putea fi de circa 30 de milioane de euro. Cele două companii implicate în tranzacţie nu au dorit să precizeze suma la care s-a făcut această achiziţie.

Conform unor informaţii publicate în presă, în vara anului trecut, ruşii de la TMK, proprietarii fostului combinat siderurgic Reşiţa, au înfiinţat compania TMK Hydroenergy Power, al cărei obiect de activitate principal era producţia de energie electrică. La momentul respectiv, compania avea un capital social de 35,35 mil. lei (8,4 milioane de euro), constând dintr-un aport în natură de 35,3 milioane de lei şi unul în numerar de 50.000 de lei. TMK mai deţine în România producătorul de ţevi din oţel TMK-Artrom Slatina (ART).