Estul se redresează rapid cu ajutorul Occidentului

Autor: Traian Terzianm 09.01.2011

Producţia industrială din Ungaria şi Cehia a avut în noiembrie o creştere peste aşteptările economiştilor, ceea ce indică faptul că redresarea economică a Europei de Est accelerează, titrează Bloomberg.

Producţia Ungariei a crescut în noiembrie cu 14,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, comparativ cu 8,3% din octombire, depăşind estimarea de 8,6% prevăzută de economişti.

În Cehia, producţia a avansat cu 15,9%, faţă de 6,9% în octombrie şi de o estimare de 12%.

Economiile din Europa de Est îşi revin ajutate de cererea mare venită din zona euro, principala piaţă a exporturilor ţărilor precum Ungaria, Cehia sau România.

"Cifrele indică o intensificare a activităţii economice în ultimul trimestru al anului trecut, creşterea economică tinzând spre 3%", a spus Janos Samu, analist în cadrul companiei Concorde Securities, într-un raport cu privire la producţia industrială a Ungariei.

Redresarea Ungariei este dependentă de starea de sănătate a economiei zonei euro, unde merg 60% din exporturile sale.

Economia ungară a crescut cu 1,7% în trimestrul trei, după ce s-a contractat cu 6,9% în 2009.

Cehia, unde exporturile reprezintă aproximativ 70% din Produsul Intern Brut, a revenit pe creştere anul trecut. Economia cehă a crescut cu 2,8% în trimestrul trei din 2010, fiind cea mai rapidă rată de creştere înregistrată în ultimele nouă trimestre.

Redresarea a fost iniţial alimentată de exporturi şi mai târziu de o revenire a cererii interne.

Revenirea economică a Germaniei se datorează creşterii numărului de companii şi a numărului consumatorilor care au început să cheltuiască mai mult. Vânzările de retail din Germania au crescut cu 1,6%, cel mai mult din 2004 şi până acum, potrivit datelor Institutului Federal de Statistică din Wiesbaden.