Templeton merge până în pânzele albe pentru banii de la Romgaz

Autor: Roxana Pricop 09.01.2011

Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania britanică Franklin Templeton, a convocat pe 17 ianuarie o adunare generală a acţionarilor Romgaz, companie unde deţine 15% din capital, pentru a-i revoca pe administratorii producătorului de gaze care au votat în favoarea donaţiei de 400 mil. lei (94 mil. euro) către bugetul de stat şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual.

Miza este de 60 mil. lei (circa 14 mil. euro), bani pe care Fondul Proprietatea îi pierde din cauză că statul a ales să scoată banii din companie prin distribuirea de dividende.

Producătorul de gaze Romgaz, controlat în proporţie de 85% de Ministerul Economiei, este una dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului, cu afaceri de peste 3,1 mld. lei şi cu un profit net de 572 mil. lei în 2009, astfel că a fost trecut de Guvern pe lista companiilor, alături de Loteria Română şi Electrica, care trebuie să facă donaţii din profiturile anilor precedenţi către bugetul de stat.

În cazul Romgaz şi Electrica, donaţia a fost fixată la valoarea de 400 mil. lei, în timp ce Loteria Română trebuie să doneze 74 mil. lei. Sumele de bani rezultate din aceste donaţii au menirea de a reduce deficitul bugetar. Pentru 2010, România a convenit cu Comisia Europeană un nivel al deficitului bugetar de 6,1% din PIB.

Deşi administratorul Fondului Proprietatea, acţionar cu 15% din acţiuni, s-a opus public şi a avertizat Guvernul asupra riscurilor acestei donaţii asupra mediului investiţional, statul român a aprobat în AGA din 30 noiembrie donaţia.

Drept reacţie, Franklin Templeton a decis să conteste în instanţă decizia, iar recent oficialii Templeton au anunţat într-un comunicat de presă că Fondul a convocat AGA la Romgaz pe 17 ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administraţie care au votat în favoarea donaţiei şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual.

Consiliul de Administraţie al Romgaz este format Ioana Apan, preşedinte şi secretar general adjunct la Ministerul Economiei, Marcel Adrian Piteiu, membru şi director general la Romgaz, Ionica Raicu, membru şi director general investiţii şi IT la Ministerul Economiei, Mihai Busuioc, membru şi director la Agenţia Naţională de Cadastru, şi Petru Grezer, reprezentantul fondului.

Transferul sumei de 400 mil. lei către buget a avut loc recent.

"Suntem extrem de dezamăgiţi că, în ciuda propunerii noastre pentru o soluţie alternativă (distribuirea de dividende speciale către toţi acţionarii - n. red.), această măsură nefericită a fost implementată. Dorim să îi asigurăm pe acţionari că vom continua să facem eforturi pentru recuperarea sumei, utilizând toate mijloacele legale posibile", a declarat Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea.

Toate mijloacele necesare vor fi folosite pentru a proteja interesele fondului şi în cazul deciziei Hidroelectrica, producătorul de energie unde fondul controlează 20% din capital, de a alimenta pentru încă un an combinatul ArcelorMittal Galaţi, ieşind cu energie pe bursa OPCOM la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu circa 25% mai mic faţă de ultima tranzacţie încheiată de Nuclearelectrica.

"Ca rezultat al tranzacţiei cu ArcelorMittal, Hidroelectrica este aşteptată să piardă în jur de 70 mil. lei în profituri potenţiale. Acest lucru va fi în detrimentul acţionarilor Hidroelectrica. Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a proteja interesele fondului şi pe cele ale acţionarilor", au spus oficialii Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea are o lungă istorie de procese deschise împotriva statului român cu care împarte acţionariatul la mari producători de energie şi unde fondul, deşi controlat în proporţie de 39% de statul român prin Ministerul de Finanţe, şi-a văzut încălcate drepturile şi nevoit să cheme în instanţă Ministerul Economiei, cum este cazul procesului deschis împotriva Nuclearelectrica pentru recuperarea unei participaţii de cca 10% din capitalul societăţii.

Odată cu preluarea managementului fondului de către Franklin Templeton, statul român are un adversar redutabil în administratorul fondului, care este dispus să utilizeze toate mijloacele legale pentru a apăra drepturile acţionarilor privaţi care controlează peste 60% din fond. Statul mai deţine în prezent 38,8% din acţiunile FP.

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursă pe 25 ianuarie 2011.