Statul vinde în acest an pe Bursă acţiuni de peste un miliard de euro

Autori: Andrei Chirileasa , Carol Dan 09.01.2011

Ministerul Economiei îşi propune să plaseze 15% din Transelectrica în iunie, 15% din Transgaz în septembrie, iar oferta publică iniţială (IPO) pentru 15% din Romgaz ar putea avea loc în decembrie.


Statul mai pregăteşte şi vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom, fără a preciza încă momentul ofertei. Vânzarea celor patru pachete de acţiuni ar putea aduce Ministerului Economiei peste un miliard de euro, luând în calcul preţurile la care se tranzacţionează în prezent pe Bursă Transgaz, Transelectrica şi Petrom şi evaluările analiştilor pentru Romgaz, companie aflată în portofoliul Fondului Proprietatea.

Calendarul ofertelor publice se regăseşte într-un document al Guvernului, citat de Mediafax. Vânzarea acestor pachete a fost aprobată de Guvern încă de anul trecut (în mai s-a aprobat vânzarea a 9,84% din Petrom, iar în septembrie s-au aprobat vânzările celorlalte trei pachete).

Ofertele vin după ce titlurile companiilor din sectorul energetic au înregistrat creşteri semnificative în ultimul an, iar preţurile acţiunilor au ajuns la niveluri superioare celor obţinute de stat în 2006 şi 2007 când a vândut pe Bursă 10% din Transelectrica şi 10% din Transgaz.

De exemplu, acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au crescut în 2010 cu 74% fiind printre cele mai performante de pe Bursă, preţul fiind în prezent de 280 de lei, cu 45% peste preţul la care s-a derulat IPO-ul din decembrie 2007. La acest preţ, statul poate încasa 495 mil. lei (116 mil. euro) pentru 15% din companie. În 2007, statul a încasat 226 mil. lei (63 mil. euro, la cursul de atunci) pentru 10% din companie.

Şi acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut puternic, mai ales după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat creşterea tarifului de transport al energiei electrice cu 10,4% de la 1 ianuarie 2011, peste aşteptările pieţei.

Decizia, care va avea ca efect creşterea profitului companiei, ar putea avea legătură şi cu încercarea statului de a obţine un preţ cât mai bun din vânzarea titlurilor Transelectrica. Preţul acţiunilor este în prezent de aproape 22 de lei, cu 30% peste preţul din oferta publică iniţială derulată în august 2006. Oferta secundară de la Transelectrica, care s-ar ridica la peste 56 mil. euro, este programată pentru luna iunie şi ar putea fi primul indiciu real privind interesul investitorilor străini faţă de companiile din energie deţinute de stat. Un eventual eşec al acestei oferte ar putea determina Ministerul Economiei să-şi regândească strategia.

Oferta de vânzare a 9,84% din OMV Petrom (SNP) este în acest moment cea mai avansată, având în vedere că Ministerul Economiei a selectat deja casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru consultanţă juridică în vederea selectării intermediarului, iar caietul de sarcini ar putea fi publicat într-o lună.

Statul este presat să vândă o parte din pachetul de 20,1% din Petrom, întrucât grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei, intenţionează să deruleze o majorare de capital de circa 600 milioane de euro, care a fost aprobată încă din aprilie 2010.

Austriecii au acceptat să aştepte ca statul să vândă un pachet de acţiuni pentru a folosi o parte din bani ca să participe la majorare.

Preţul acţiunilor Petrom este în prezent de 0,35 de lei, după ce a crescut cu peste 40% de la începutul lui 2010. La acest preţ, statul ar încasa circa 458 mil. euro, însă surse din piaţă afirmă că Ministerul Economiei nu este dispus să vândă sub 0,4 lei.

Oferta publică iniţială pentru vânzarea a 15% din Romgaz este programată pentru finalul anului, însă specialiştii din piaţă susţin că pregătirea acesteia ar putea dura cel puţin un an, din momentul selectării intermediarului, din cauză că producătorul de gaze nu este listat.

Astfel, este puţin probabil ca oferta să fie gata în acest an, intermediarul nefiind încă selectat.