Mii de foşti poliţişti, jandarmi sau angajaţi ai SRI lucrează ca agenţi de pază în cele mai mari firme private de securitate

Autor: Adelina Mihai 10.01.2011

Peste 92.000 de români lucrează în firmele private de securitate şi pază, iar o pondere semnificativă dintre aceştia provin din structurile de stat, fiind foşti poliţişti şi jandarmi sau sau foşti angajaţi din structurile Ministerului de Interne, de Apărare sau SRI care au ieşit la pensie sau care au fost disponibilizaţi şi care vor să-şi suplimenteze veniturile.

Trei dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de securitate şi pază - G4S, Securitas şi Rosegur - care au împreună peste 16.000 de salariaţi (adică 18% din numărul total) concentrează şi cei mai mulţi foşti bugetari, potrivit datelor centralizate de ZF.

Spre exemplu, numai în cazul G4S, cea mai mare companie după cifra de afaceri, peste 12% din cei peste 8.000 de salariaţi provin din structurile de stat.

"G4S are circa 1.000 persoane care provin din structurile de stat şi ocupă diferite funcţii. Marea majoritate, circa 90% dintre acestea, sunt funcţii de execuţie, iar restul de 10% sunt funcţii de conducere", susţine Liviu Târşea, country manager al G4S România.

El estimează pentru 2010 afaceri de peste 95 de milioane de euro, valoare aproape triplă faţă de cea din 2009, cu un profit net de aproximativ 6 milioane de euro.

Şi între cei 3.300 de salariaţi ai companiei Rosegur se găsesc foşti salariaţi la stat. "Avem foarte mulţi oameni care provin din fosta armată, foşti ofiţeri sau subofiţeri din Poliţie sau din SRI care au fost disponibilizaţi sau care s-au pensionat. Pentru noi, aceştia reprezintă o resursă extrem de preţioasă, pentru că practic sunt oameni care au desfăşurat astfel de activităţi toată viaţa, iar din rândul lor pot fi selectaţi foarte uşor lideri", este de părere Daniel Timofei, country manager al Rosegur, companie în care există câteva zeci de angajaţi care provin de la stat.

Rosegur este deţinut în prezent în proporţie de 50% de firma spaniolă Prosegur, restul acţiunilor fiind deţinute de fondul de investiţii GED. Un avantaj al recrutării foştilor bugetari îl reprezintă faptul că aceştia nu mai trebuie să urmeze cursuri de instruire, cum se întâmplă în cazul celorlalţi agenţi de pază.

În cadrul firmei Securitas, care are 5.000 de angajaţi pe plan local, nu lucrează atât de mulţi foşti bugetari, deşi compania a făcut în 2010 peste 600 de noi recrutări.

"Spre deosebire de alte firme de profil, în cadrul Securitas nu sunt multe persoane care provin din sistemul instituţional de apărare sau securitate naţională. Numărul acestora nu depăşeşte 60 de persoane, care deţin diverse funcţii - de la personal de execuţie până la middle management. În general, aceştia s-au orientat către o companie privată după retragerea din activitatea desfăşurată într-o instituţie a statului ( din motive de vârstă sau financiare), pentru a avea câştiguri suplimentare pensiei şi pentru că mai sunt capabili de muncă. Să nu uităm însă şi experienţa pe care o au şi pe care o pun în practică", spune Constantin Iordache, Country President al Securitas Services România, companie cu afaceri de 21,8 mil. euro în 2009.

Recent, compania a achiziţionat unul dintre principalii săi competitori locali, Cobra Security, deţinută până la începutul lunii octombrie de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

În prezent, un poliţist sau un fost angajat din Ministerul Apărării poate ieşi la pensie la vârsta de 55 de ani (sau la 45 de ani anticipat), în timp ce un angajat care nu a lucrat în structurile "speciale" ale statului iese la pensie la vârsta de 59 de ani în cazul femeilor sau la 64 de ani, în cazul bărbaţilor.

Cu toate acestea, noua lege a pensiilor ar putea diminua numărul de foşti angajaţi ai Ministerului de Interne sau al Apărării care se angajează în firmele private de securitate, având în vedere că bugetarii speciali vor fi nevoiţi să se pensioneze la 60 de ani până în 2030.

Salarii mici şi fluctuaţie mare de personal

Salariile angajaţilor din firmele private de pază şi protecţie sunt cele mai mici din economie, fiind chiar cu 40% mai mici decât salariul mediu la nivel naţional. "Salariul mediu în cadrul companiei Securitas este de 950 de lei brut pe lună. În industria serviciilor de securitate, salariul se situează undeva între 750 şi 850 de lei", adaugă Iordache.

Din cauza salariilor mici, dar şi din cauza altor factori, fluctuaţia de personal este printre cele mai mari pe această piaţă, ajungând uneori până la valoarea de 65%.

În celelalte industrii, fluctuaţia de personal nu depăşeşte 15-30%. Unul dintre motivele pentru care au loc schimbări frecvente în structura de personal în această industrie este faptul că firmele înlocuiesc agenţii de pază cu sisteme automatizate de securitate, iar angajaţii trebuie reamplasaţi.