Brazilia: Războiul valutar se va transforma într-unul comercial

Autor: Traian Terzianm 10.01.2011

Brazilia a avertizat că lumea se îndreaptă către un adevărat război comercial cauzat de manipularea valutară a Chinei, a SUA şi a altor state, scrie BBC News.

Ministrul de finanţe brazilian Guido Mantega, cel care a lansat termenul de "război valutar", a spus că ţara sa se pregăteşte să ia noi măsuri pentru a tempera aprecierea realului, precizând că guvernul va ridica problema valutară la Organizaţia Mondială a Comerţului şi în faţa G20.

"Acesta este un război al monedelor care se transformă într-un război comercial", a declarat Mantega în primul interviu acordat de când Dilma Rousseff a preluat funcţia de preşedinte al Braziliei, la 1 ianuarie.

El a mai spus că relaţiile comerciale ale Braziliei cu SUA au ajuns de la un excedent anual de aproximativ 15 mld. dolari la un deficit de 6 mld. dolari din cauza eforturilor Statelor Unite de a-şi redresa economia prin relaxarea politicii monetare. "Rata de schimb a devenit unul dintre motoarele principale ale politicii economice, mai importantă chiar şi decât productivitatea", a spus Mantega, adăugând că "moneda subevaluată a Chinei" a distorsionat comerţul mondial. În septembrie anul trecut, ministrul de finanţe brazilian a acuzat unele ţări bogate de devalorizarea în mod deliberat a monedelor lor pentru a impulsiona exporturile şi pentru a-şi face economiile mai competitive.

Moneda braziliană, realul, a crescut cu 39% faţă de dolarul american în ultimii doi ani. Problema manipulării monedei a fost discutată şi la summitul G20 din noiembrie 2010, dar fără o finalitate concretă.