Câştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2010 cu 37 lei faţă de octombrie, la 1.377 lei

Ziarul Financiar 11.01.2011

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie a anului trecut de 1.377 lei, în creştere cu 0,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2009 şi cu 2,8% (37 lei) faţă de octombrie, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Veniturile cele mai mari au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare - 3.380 lei şi de angajaţii din hoteluri şi restaurante de 804 lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în perioada analizată de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decât în octombrie 2010.

În noiembrie 2010, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de octombrie, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Astfel, în alte activităţi extractive s-au înregistrat creşteri cu 12,3%, iar în fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii anexe extracţiei între 6% şi 10%.