Brokerii au pierdut 5% la salariu în noiembrie, în timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu 2,8%

Autori: Adelina Mihai , Andrei Chirileasa 11.01.2011

Veniturile salariale nete ale angajaţilor din companiile de brokeraj au scăzut cu 4,7% în perioada octombrie - noiembrie 2010, ajungând la 2.152 de lei net (512 euro), sectorul activităţilor auxiliare intermedierilor finan­ciare fiind unul dintre singurele domenii în care salariile au scăzut spre finalul anului. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, brokerii au încasat venituri mai mari cu 24%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 2,8% în noiembrie, ajungând la valoarea de 1.377 de lei (328 euro), după patru luni de scădere.

"Veniturile companiilor de brokeraj vin din contractele de servicii de intermediere financiară şi din comisioane, iar odată cu renegocierea contractelor au scăzut şi comisioanele. Interesul pentru piaţa de capital a scăzut în comparaţie cu anii trecuţi", spune Oana Datki, country manager al Consulteam, care reprezintă pe piaţa locală Mercer, una dintre companiile care realizează anual studii salariale pe piaţa locală. Salariul fix al brokerilor este foarte redus, iar cea mai mare parte a veniturilor provine din comisioanele aferente tranzacţiilor intermediate, la fel cum se întâmplă în cazul angajaţilor din vânzări. În octombrie şi noiembrie, valoarea tranzacţiilor derulate pe Bursă a scăzut sub 57 mil. euro, fiind cu 25% sub media celor trei luni anterioare şi cu peste 50% sub media lunilor din prima jumătate a lui 2010. Astfel, veniturile încasate de firmele de brokeraj şi de angajaţii acestora au scăzut puternic în ultimele luni ale anului trecut.

Tendinţa s-ar putea inversa în acest an, în condiţiile în care listarea Fondului Proprietatea şi ofertele de vânzare de acţiuni anunţate de stat la Petrom, Transgaz şi Transelectrica este aşteptată să aducă un volum mai mare de tranzacţii pe Bursă şi un interes mai mare din partea investitorilor locali şi străini.

Cele mai mari creşteri salariale în luna noiembrie au fost în domeniul activităţilor extractive, unde veniturile angajaţilor au crescut cu 12,3% şi în domeniul fabricării calculatoarelor şi al depozitării şi activităţii auxiliare pentru transport, unde creşterile au fost cuprinse între 6 şi 10%.

La polul opus au stat însă angajaţii din extracţia minereurilor metalifere, unde salariile au scăzut cu peste 16%.

"Salariile în 2010 nu au crescut mai mult de 6-7% în nicio industrie, pentru că nu au existat anul trecut creşteri salariale de două cifre, cum a fost în Rusia de exemplu, unde creşterea a fost de 10%, fiind cea mai mare din Europa de Est. Pentru 2011 estimările sunt aceleaşi ca şi pentru 2010: nu vom avea, din nou, creşteri salariale peste nivelul inflaţiei", a adăugat Datki.

Bancherii au rămas şi în noiembrie cei mai bine plătiţi salariaţi din economie, cu un salariu mediu net de 3.380 de lei (804 euro), mai mare cu 2,4% decât în luna precedentă.

În sectorul bugetar salariile au crescut cu valori cuprinse între 1 şi 5%, însă, faţă de luna iunie (ultima lună de dinaintea tăierii salariilor cu 25%), acestea au înregistrat o scădere de cel puţin 16%.