ANAF pune cap la cap modificările la Codul fiscal

Autor: Razvan Voican 11.01.2011

Agenţia Naţională pentru Admi­nistrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul propriu Codul fiscal "valabil în 2011", actualizând textul actului normativ cu modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă 117 şi Hotărârea de Guvern 1.355 din 23 decembrie 2010.

Instituţia precizează însă că nu este vorba despre o republicare a Codului, aşa cum ar fi normal să se întâmple la un moment dat cu orice lege modificată de nenumărate ori, ci doar despre o actualizare "prin mijloace informatice".

Chiar şi aşa, textul publicat pe site-ul ANAF poate fi un instrument util pentru contribuabilii care au de asimilat numeroase schimbări de legislaţie, cu atât mai mult cu cât Codul fiscal a ajuns să cuprindă aproape 300 de articole, iar hăţişul modificărilor succesive poate fi greu de urmărit.

Astfel, pot fi reperate cu uşurinţă articolele care au fost abrogate şi care nu sunt puţine.

De asemenea, pot fi identificate mai uşor noile prevederi introduse în corpul Codului. Din cauza unei practici de legiferare discutabile, Guvernul nu renumerotează articolele unui act normativ atunci când intervine cu modificări şi aşa se ajunge la situaţia în care un articol iniţial din Cod ajunge să fie multiplicat şi de 20 de ori. De pildă, în Codul fiscal au fost introduse în premieră contribuţiile sociale obli­gatorii. Acestea formează un nou capitol, botezat din acelaşi motiv "Titlul IX2". Ei bine, acest titlu este format din 19 "variante" ale articolului 296 din varianta orginală a Codului.

Situaţia este valabilă şi în cazul altui titlu nou introdus (de fapt reintrodus după ce fusese eliminat în 2010) - IV prim - Impozitul pe veniturile micro­întreprinderilor.

Nefiind o republicare propriu-zisă, ci mai degrabă o prelucrare informatică, textul de pe site-ul ANAF are şi "scăpări": de exemplu, lipsesc pre­vederile din Ordonanţa 117 conţinând "dispoziţii speciale privind verificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venit". Este vorba despre schiţarea unor reguli după care ar urma să fie verificate şi evaluate veniturile reale ale persoa­nelor fizice cu averi mari suspectate că nu îşi declară integral sursele de venit. Oricum, la acest capitol Finanţele au promis şi norme de aplicare la care încă mai este de lucru.

De altfel, şi alte articole introduse în ultima variantă a Codului ar putea primi norme metodologice. Deocamdată, în textul publicat de ANAF apar normele vechi aferente articolelor nemodificate din Cod.

Experţii fiscali consideră că repu­blicarea Codului, cu tot cu renume­rotarea articolelor, presupune o ope­raţiune destul de laborioasă, însă numărul foarte mare de schimbări succesive pe care le-a suferit actul normativ reclamă o asemenea acţiune.