Mircea Albulescu va patrona prima bibliotecă românească din Canada

Autor: Ziarul de Duminica 12.01.2011

Aproape 8.000 de cărţi vor pleca la mijlocul lunii februarie a acestui an către Montreal, unde îşi vor găsi locul pe rafturile primei biblioteci publice româneşti din Canada, un proiect demarat în 2007 de Consiliul de Iniţiativă al Fundaţiei Culturale "Biblioteca Românească" si patronat, din postura de preşedinte de onoare, de maestrul Mircea Albulescu .

Printre cei aproape 100 de donatori se numără Familia Regală, edituri, biblioteci judeţene, tipografii, fundaţii şi persoane fizice (lista completă este disponibilă pe site-ul bibliotecii http://bibliotecaromaneasca.org).

Persoanele care doresc să doneze cărţi şi să devină astfel membri fondatori ai primei biblioteci româneşti din Canada o pot face până la data 10 februarie. Donaţiile pot fi înregistrate prin e-mail, la adresa carte@bibliotecaromaneasca.org , urmând ca, în funcţie de locaţie şi de numărul de exemplare oferite, detaliile preluării cărţilor să fie stabilite împreună cu unul dintre voluntarii care lucrează la acest proiect.

Biblioteca va funcţiona, în primul an, într-o clădire din cartierul CDN, unde comunitatea românească este bine reprezentată. Iniţiatorii proiectului speră că o treime dintre vorbitorii de limbă română din zona Montrealului - circa 60.000 de cetăţeni români, cărora li se adaugă aproximativ 7.500 de români din Republica Moldova - vor trece pragul bibliotecii.
Costurile generate de expedierea donaţiilor de carte dintre punctul voluntar de colectare din Bucureşti şi Canada sunt suportate de Fundaţia Culturală "Biblioteca Românească".