Cine sunt actorii celui de-al doilea scandal de manipulare a Bursei din ultimul an

Autor: Andrei Chirileasa 12.01.2011

Acuzaţiile de manipulare a preţului acţiunilor ACI Bistriţa (ACIS), care li se aduc lui Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, şi lui Gicu Gânscă, un partener de afaceri al lui Horia Ciorcilă, reprezintă al doilea scandal din ultimul an care implică persoane angajate sau apropiate Băncii Transilvania (TLV), după ce Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi, ambii membri în conducerea băncii, au fost puşi sub acuzare anul trecut pentru că ar fi manipulat piaţa de capital şi ar fi folosit informaţii confidenţiale în realizarea unor tranzacţii cu titlurile TLV la finele lui 2009, înainte ca Bank of Cyprus să preia 9,6% din capitalul băncii.

În cazul tranzacţiilor cu ACI Bistriţa, deşi se vorbeşte despre manipularea preţului acţiunilor şi despre o înţelegere între vânzător şi cumpărător anterioară realizării tranzacţiei pe Bursă, vânzătorul, fostul director general al companiei, nu apare pe lista acuzaţilor.

ACI Bistriţa este o companie cu activităţi în sectorul construcţiilor, care a avut în 2009 afaceri de 14,5 mil. lei (3,4 mil. euro) şi un profit net de 85.000 de lei (20.000 de euro). La preţul de 0,1 lei/acţiune la care s-a realizat tranzacţia incriminată din 2007, compania era evaluată la 3,66 mil. lei (circa 1 mil. euro), iar în prezent capitalizarea este de 22 mil. lei (5,16 mil. euro).

Gicu Gânscă se numără printre cei mai puternici antreprenori clujeni din sectorul construcţiilor. El deţine 40% din firma de construcţii ACI Cluj, unde este asociat cu Horia Ciorcilă, Dorel Goia (deţinătorul a 30% din Teraplast) şi Ioan Aşchilean, un alt investitor puternic.

Gânscă şi Aşchilean sunt asociaţi şi în Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii (TIM) din Cluj, care deţine pachetul majoritar de acţiuni al ACI Bistriţa. ACI Cluj şi TIM au avut anul trecut afaceri cumulate de 52 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, cele două companii având împreună peste 1.000 de angajaţi.

ACI Cluj a câştigat, printre altele, contractul de reabilitate a Stadionului Municipal "Ion Moina" Cluj-Napoca.

Conform Topului Forbes 500 miliardari români, ediţia 2010, Gânscă are o avere de 15-16 milioane de euro, din construcţii şi imobiliare.

BT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania, a fost anul trecut a doua firmă de brokeraj de pe Bursă, cu tranzacţii intermediate de peste 210 mil. euro. Rareş Nilaş, care conduce BT Securities de peste opt ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri de pe Bursă. El a fost şi membru în Consiliile de Administraţie ale Bursei de la Bucureşti (BVB) şi Depozitarului Central în perioada 2006-2010.