Bursa îşi continuă raliul, brokerii spun că optimismul se menţine

Autor: Stefan Musgociu 12.01.2011

Bursa a crescut şi miercuri, cu 1,63%, pentru a cincea şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe acţiunile companiilor din sectorul financiar, care au consemnat cele mai mari rulaje.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities Adrian Tod crede că temperarea ritmului ascendent a fost determinată de unii investitori care au început să marcheze din profitul înregistrat în şedinţele anterioare.

"Piaţa a continuat aprecierile, în ton cu creşterile de pe pieţele externe, chiar dacă au început şi marcările de profit. Deşi volumele de acţiuni tranzacţionate nu au mai fost la fel de ridicate precum în şedinţele precedente, optimismul investitorilor de la începutul anului se menţine", a declarat Tod. El a adăugat că percepţia mai bună a investitorilor faţă de România este vizibilă şi pe piaţa interbancară, unde cursul de schimb leu/euro s-a apreciat vizibil în acest an.

În prima parte a şedinţei de miercuri, în piaţă au fost câteva momente în care ordinele de vânzare au depăşit cererea şi au dus la o încetinire a ritmului ascendent. Temperarea a fost mai vizibilă în cazul acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), iar brokerii cred că această evoluţie a fost determinată de unele marcări de profit de către speculatori.

Ulterior, piaţa şi-a accelerat creşterea, fiind influenţată de evoluţia burselor externe. Ritmul ascendent s-a accelerat spre închiderea şedinţei, când şi bursele vest-europene şi-au amplificat creşterile.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 1,24%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,54% peste nivelul de la finalul şedinţei de marţi. Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, într-un ritm mai lent, astfel că indicele BET-NG a crescut cu 0,8%.

Operaţiunile cu acţiuni au însumat 21,2 milioane lei (4,9 milioane euro), sumă cu 31% mai redusă decât lichiditatea de marţi, de 30,9 milioane lei (7,2 milioane euro). Rulajul din şedinţa anterioară a fost susţinut însă în proporţie de 44% de tranzacţii speciale cu acţiuni OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu tranzacţii de câte 3,3 milioane lei, şi au asigurat 32% din lichiditatea pieţei acţiunilor. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile băncii a fost efectuată la 1,415 lei, preţ în creştere cu 1,73%, iar acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 2,25%, la 1,363 lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat, produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de

2,2 milioane lei (534.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 23,4 milioane lei (5,5 milioane euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,2%. Bursa din Rusia consemna cel mai accelerat ritm ascendent, de 3%.