De ce s-a prelungit recesiunea

Autori: Ciprian Valentin Botea , Alexandra Chelu, Mediafax 12.01.2011

Calitatea investiţiilor străine atrase de România în perioada de creştere economică a fost foarte slabă în con­diţiile în care politicile promovate de autorităţi au încurajat mai puţin investiţiile orientate spre producţie şi export şi mai mult investiţiile speculative, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în cadrul unei conferinţe organizate de Consiliul Investitorilor Străini şi Academia de Studii Economice.

"Calitatea investiţiilor străine lasă foarte mult de dorit. Este şi vina noastră pentru că politicile promovate de autorităţi au atras mai mult investitorii speculativi şi mai puţin investitorii orientaţi spre export." El consideră că miza în anii următori este atragerea de investiţii productive şi orientarea către export.

Andrei Caramitru, managing partner la firma de consultanţă McKinsey, crede că principalele cauze pentru care România se confruntă cu o recesiune prelungită sunt ni­velul scăzut al economisirii interne şi managementul prost al banilor publici. Creşterea economică s-a bazat pe consum, dar acesta s-a prăbuşit foarte repede în condiţiile în care popu­laţia nu a avut cu ce să suplimenteze scăderea veniturilor.

"Noi a trebuit să reducem consumul pentru că nu aveam niciun buffer. Dar încă nu ne-am ajustat suficient. Dacă consumul s-ar fi ajustat într-atât încât exporturile să depăşească importurile, acum am fi putut să creştem pe o bază sustenabilă", a afirmat Caramitru.

Lazea mai spune că România se află într-o competiţie directă cu alte 191 de state din întreaga lume pentru atragerea de investiţii străine şi nu a reuşit să atragă foarte mulţi bani în ultimii doi ani, în condiţiile în care criza ne-a prins cu deficite foarte mari. El a dat ca exemplu sectoarele private din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, care înainte de izbucnirea crizei economice au avut surplus de cont curent, indiferent de măsurile adoptate de guvernele din aceste state.

"Atunci când criza a venit, sectorul privat (din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - n.r.) era într-o poziţie de surplus, pe care şi l-a conservat. România avea la ora când a lovit criza un deficit de 7% din PIB. Asta este diferenţa de la care am pornit. Ştiu că nu sună bine pentru investitorii străini, dar noi trebuie să conştientizăm lucrul acesta." El consideră că România trebuie să se concentreze în 2011 şi în anii următori pe consolidarea unui nou model de creştere economică, bazat în mai mică măsură pe consum şi mai mult pe investiţii productive şi export net.

"În esenţă, România în 2011 va fi aşa cum ştim noi să o facem, nici mai bună, nici mai rea. Şi de aceea toate acele gânduri şi speranţe şi aşteptări că cineva va veni să ne rezolve probleme sunt în van. Cum o să fie la anul? Aşa cum o să muncim şi o să ne comportăm. Miza nu este 2011, ci următorii ani, când România va trebui să se îndrepte către un nou model economic, care să se bazeze pe investiţii productive şi export."