Traficul de pasageri pe aeroportul din Cluj a crescut cu 23%

Autor: Laurentiu Cotu 13.01.2011

Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a înregistrat anul trecut o creştere a numărului de pasageri cu 23% faţă de anul precedent. Dacă în 2009 aeroportul din Cluj înregistra 834.400 de pasageri, anul trecut s-a depăşit cifra de 1 milion de oameni.

Creşteri ale traficului de pasageri s-au consemnat pe parcursul lui 2010 atât pentru zborurile interne, cât şi pentru zborurile externe. Anul trecut a crescut, de asemenea, şi numărul de mişcări, fiind înregistrate 16.352 de mişcări operate pe aeroportul clujean, cu 24% mai mult în comparaţie cu 2009.

Conducerea aeroportului din Cluj spune că va continua şi în acest an negocierile pentru atragerea unor noi companii aeriene, dar şi pentru deschiderea de noi rute aeriene şi creşterea numărului de frecvenţe de operare. Din luna iunie va fi introdusă o nouă destinaţie pentru sezonul estival, Lamaca (Cipru) cu o frecvenţă de 2 zboruri săptămânal.

''Investiţiile programate a se derula în 2011, respectiv demararea proiectului noii piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri, din care prima etapă va fi realizarea a 2.100 de metri, construirea unui parking auto supraetajat şi a unui hotel, vor susţine în continuare dezvoltarea aeroportului şi creşterea traficului", a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Investiţiile în realizarea pistei de 3.500 de metri au fost estimate la circa 120 mil. euro.

În prezent, de pe aeroportul din Cluj compania Tarom operează săptămânal curse înspre Bucureşti, Viena, Frankfurt, Madrid, Carpatair zboruri spre Timişoara, Lufthansa spre Munchen, Malev spre Budapesta, iar Wizzair spre Paris, Madrid, Barcelona, Valencia, Torino, Forli, Bergamo, Roma, Londra, Treviso, Dormund, Pisa, Zaragoza, Dusseldorf, Alicante.

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în luna aprilie a anului 1932 de către Ministerul Român al Industriei şi Comerţului, iar până la construirea aeroportului civil, primele operaţii au fost derulate de pe aeroportul militar Someşeni.