Proiectul lui Bucşaru, Green City, în insolvenţă

Ziarul Financiar 13.01.2011

Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a firmei Green City Construct, controlată de familia omului de afaceri Dumitru Bucşaru, care va încerca să prezinte în decurs de 60 de zile un plan de reorganizare prin care să evite falimentul firmei care a dezvoltat 356 de vile în comuna 1 Decembrie, la sud de Bucureşti.

Bucşaru a construit până în prezent 526 de vile în acest proiect, prima etapă formată din 356 de unităţi fiind dezvoltată prin intermediul firmei Green City Construct, cu ajutorul unui credit de peste 100 de milioane de lei de la CEC Bank.

Ca urmare a faptului că jumătate din vilele complexului sunt nevândute, iar o parte din clienţi care au luat case nu le-au achitat deocamdată integral, optând pentru finanţare prin plata de rate la dezvoltator, Bucşaru a încercat să refinanţeze împrumutul de la CEC fără a avea însă succes.

Ca urmare a acestui fapt, Bucşaru a cerut săptămâna trecut deschiderea procedurii de insolvenţă în vederea reorganizării, iar imediat după şi CEC Bank a făcut un demers similar. În această săptămâna Tribunalul a acceptat intrarea în reorganizare a firmei. "Compania Green City Construct, dezvoltatorul primei faze a Green City, cel mai mare cartier de vile, are la dispoziţie 60 de zile pentru a elabora planul de reorganizare a business-ului. Săptămâna aceasta instanţa a aprobat cererea de reorganizare judiciară depusă de dezvoltator, următorul pas important al procesului fiind aprobarea planului de reorganizare", au anunţat reprezentanţii Green City.

În paralel, reprezentanţii Green City spun că vor continua lucrările la cea de-a treia fază a proiectului, formată din 180 de case, pe care intenţionează să le termine până la sfârşitul acestui an.

Dezvoltatorii de proiecte de locuinţe s-au confruntat în ultimii doi ani cu probleme de lichiditate, pe fondul scăderii vânzărilor de locuinţe, fapt ce a provocat intrarea în insolvenţă a mai mult de zece proiecte şi chiar o serie de falimente sonore. Până în prezent, niciunul dintre proiectele imobiliare intrate în insolvenţă în ultimii doi ani nu a reuşit să se reorganizeze, ca urmare a gradului ridicat de îndatorare, raportat la valoarea de piaţă a proprietăţilor din portofoliu.