Cine sunt românii care distribuie oficial Nokia pe piaţa locală

Autor: Adrian Seceleanu 13.01.2011

Companiile Accord 93 şi World Comm, singurii distribuitori autorizaţi ai gigantului finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, au avut în anul 2009 un rulaj cumulat de aproape 80 mil. euro şi sunt controlate de oameni de afaceri locali, potrivit Registrului Comerţului.

World Comm, companie înfiinţată în anul 2002, este importator şi distribuitor al mai multor branduri, pe lângă Nokia, printre care se numără Motorola, Sony Ericsson, LG şi Kingston, arată datele de pe pagina web a companiei. Compania cumpără echipamentele direct de la producătorii externi şi lucrează doar cu retaileri, fiind specializată în vânzari angro, potrivit datelor de pe pagina web. Compania este deţinută de Felician Ioan Vlădău, 42 de ani, cu 90% din acţiuni şi de Nicoleta Nicolaev, 33 de ani, cu 10% din titluri, conform înregistrărilor de la Registrul Comerţului.

World Comm a obţinut în anul 2009 un profit net de un milion de euro, la un rulaj de 35,4 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru detalii suplimentare.

Cel de-al doilea partener oficial al Nokia în România, compania Accord 93 este distribuitor oficial pentru telefoanele Nokia, Motorola şi Sony-Ericsson şi acoperă întreg teritoriul României. Potrivit datelor de pe pagina web a companiei, Accord 93 oferă şi servicii logistice şi de asistenţă pentru dealerii GSM, dar şi cursuri de vânzări. Compania lucrează cu companii ca Altex sau Arsis Trading (retailer partener al Vodafone), potrivit datelor de pe pagina web a companiei. Distribuitorul a înregistrat în 2009 un rulaj de 42,8 mil. euro şi un profit net de 294.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul principal al - Accord 93 este o altă companie Accord 92, care este deţinută integral de Doru Constantinescu, 69 de ani. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Potrivit datelor existente pe piaţă, niciuna dintre cele două companii nu lucrează direct cu Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari operatori de comunicaţii mobile de pe piaţă, care cumpără telefoanele direct de la gigantul telecom. Compania Nokia nu oferă detalii despre parteneriatele cu distribuitorii locali şi nici detalii logistice despre felul în care ajung telefoanele la distribuitori, operatori sau retaileri. Nokia are o fabrică la Cluj, care a ajuns la un business de 1 mld. euro în 2009, potrivit datelor de la Finanţe.

Fabrica Nokia de la Cluj a început să asambleze şi mobile mai sofisticate, precum C3, un telefon cu ecran color, cu conectitivitate Bluetooth şi WiFi, care costă circa 130 de euro. Iniţial, în februarie 2008, când s-a deschis fabrica, la Cluj se asamblau cele mai ieftine mobile din portofoliul Nokia, cu ecran alb negru.