Analiştii văd creştere economică de 1,2% în 2011 şi depăşirea ţintei de inflaţie şi deficit bugetar

Autor: Claudia Medrega 13.01.2011

Analiştii se aşteaptă la reluarea creşterii economice în acest an, estimând un avans de 1,2%, însă încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI este privită cu scepticism, iar inflaţia va depăşi intervalul avut în vedere de BNR.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi-au exprimat, în cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evoluţia a 12 indicatori macroeconomici şi a doi indicatori ai pieţei de capital pe parcursul acestui an.

Autorităţile române şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5% şi urmăresc diminuarea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2010.

Încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI/UE este privită cu scepticism de majoritatea respondenţilor care se aşteaptă la un deficit bugetar de circa 5% din PIB. Însă există aşteptări privind reducerea considerabilă a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011 comparativ cu 2010, potrivit unui comunicat al AAFBR.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum, analiştii se aşteaptă la persistenţa unei inflaţii ridicate, deşi în scădere substanţială faţă de finalul anului 2010 (4,3% în decembrie 2011), însă peste limita superioară a intervalului avut în vedere de BNR.

BNR a stabilit pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,4% în decembrie 2011.

Referitor la modificarea ratei de politică monetară, cu o excepţie, toţi participanţii la sondaj se aşteaptă la reducerea acesteia în anul 2011. În cazul cursului de schimb euro/leu opinia generală este una de stabilitate, însă se poate sesiza în opinii şi o uşoară tendinţă de apreciere a leului faţă de euro pe parcursul acestui an.

Şi în cazul ratelor dobânzii (ROBOR la trei luni) se estimează stabilitate cu posibilitate de majorare uşoară comparativ cu nivelul actual al ROBOR 3M de 5,2%.

Respondenţii la sondaj se aşteaptă la o creştere a soldului creditului neguvernamental superioară celei din 2010 (5,9% faţă de 3,5% în 11 luni din 2010), precum şi la majorarea soldului depozitelor constituite de companii şi populaţie (5% faţă de 1,9% în 11 luni din 2010). Deşi participanţii la sondaj se aşteaptă la o uşoară creştere a deficitului contului curent, exprimat ca procent în PIB, aceştia estimează şi o performanţă mai bună a investiţiilor străine directe în 2011 faţă de 2010.

În cazul pieţei de capital analiştii se aşteaptă la o creştere de circa 12% în cazul BET şi 28% pentru BET-FI.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.