30% din acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate doar în 2010

Autor: Andrei Chirileasa 14.01.2011

Anul trecut au avut loc 3.439 de cesiuni cu acţiuni Fondul Proprietatea (tranzacţii între două părţi), prin intermediul Depozitarului Central, prin care şi-au schimbat proprietarul 4,178 miliarde de acţiuni, reprezentând 30% din capitalul Fondului, potrivit datelor publicate de Depozitar.

Aceste tranzacţii nu includ transferurile de acţiuni din contul Ministerului Economiei pe baza titlurilor de conversie emise de ANRP.

Practic jumătate din acţiunile deţinute de investitori privaţi şi-au schimbat anul trecut proprietarii, în condiţiile în care investitorii privaţi deţin în prezent circa 62% din capitalul Fondului.

Din ianuarie 2008, când au putut fi realizate primele tranzacţii cu acţiuni FP prin intermediul Depozitarului Central, au avut loc 4.924 de transferuri, cu un număr total de 7,291 miliarde de acţiuni, reprezentând 53% din capitalul Fondului.

La finele lunii decembrie, fondul avea circa 5.000 de acţionari privaţi. Tranzacţiile din ultimii trei ani au modificat însă radical structura acţionariatului, în sensul că mulţi dintre cei care au primit acţiunile ca despăgubire pentru proprietăţile confiscate abuziv de regimul comunist şi-au vândut titlurile către speculatori sau investitori instituţionali, la preţuri cu mult sub valoarea nominală de 1 leu, la care s-a făcut conversia titlurilor de despăgubire.