Record la Proprietatea: 214 de noi acţionari în doar o săptămână

Autor: Roxana Pricop 14.01.2011

Un număr de 214 de persoane au primit acţiuni la Fondul Proprietatea în ultima săptămână în care au mai fost posibile despăgubirile la valoare fixă de un leu, urmând ca din 2 mai despăgubirile să realizeze în funcţie de preşul acţiunii Fondului Proprietatea.

Potrivit informaţiilor furnizate de Autroitatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în intervalul cuprins între 3 şi 10 ianuarie 2011, un număr de 214 persoane au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea.

Autoritatea Naţională a pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia respnsabilă de despăgubirea foştilor proprietari, a suspendat începând din 11 ianuarie, până pe 2 mai conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni ale Fondului Proprietatea. Zeci de mii foşti proprietari cu dosarele de despăgubire depuse la ANRP, unii încă din 2006, trebuie să aştepte data de 2 mai pentru a afla preţul la care va fi calculată conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Până pe 11 ianuarie, un titlu de despăgubire în valoare de 100.000 lei echivala cu 100.000 de acţiuni Proprietatea, însă începând din 2 mai va fi luat drept reper de conversie preţul acţiunii de pe Bursă şi nu valoarea nominală.

Potrivit legislaţiei, conversia titlurilor de despăgubire se suspendă cu zece zile înaintea primei şedinţe de tranzacţionare pe Bursă a acţiunilor Fondului Proprietatea urmând a fi reluată după 60 de şedinşe de tranzacţionare, când despăgubirile se vor acorda la preţul mediu de pe Bursă şi nu la valoarea de un leu cum a fost până în prezent.

Prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea este 25 ianuarie.

Din 2005 până în prezent, circa 5.000 de foşti proprietari au primit peste 6 miliarde de acţiuni Proprietatea. Statul român mai are 5,4 miliarde de acţiuni Proprietatea pentru despăgubirea foştilor proprietari.