Ce spune despre Cazul Eminescu criticul Eugen Negrici

Autor: Ziarul de Duminica 14.01.2011

<<Am arătat în "Iluziile literaturii române" că ne va fi probabil cu neputinţă să-l lăsăm vreodată de-o parte pe Eminescu în ipostaza lui de simbol spiritual, moral şi naţional (care a şi favorizat confiscarea numelui lui de către mai toate mişcările politice ale secolului trecut) spre a ne întoarce la statutul lui strict literar şi a reface contactul firesc cu opera.
Climatul receptării continuă să fie unul anormal. Simpla aluzie la o posibilă nouă lectură declanşează isterii şi stârneşte râuri de injurii printre aşa-zişii apărători ai valorilor patriei. Eu sunt păţit. Şi nu de acum, din vremea "iluziilor literaturii române", ci de mai demult.

Îmi amintesc de o emisiune de televiziune în care ceream reîntoarcerea la text şi îmi exprimam oroarea faţă de mumificarea poetului, de sărbătorirea, în stil ceauşist, cu gugumănii înaripate, a "poetului naţional" de către semidocţii de toate culorile politice.
Iosif Sava, care coordona sectorul cultural, a primit în timpul emisiunii atâtea telefoane fioroase, încât s-a speriat şi s-a simţit obligat să scrie pe burtieră că redacţia nu subscrie la opiniile mele.>>

Mai multe detalii în interviul pe care Eugen Negrici îl acordă Ziarului de Duminică de astăzi, 14 ianuarie 2011.