După ce a trădat secretul bancar elveţian, Rudolf Elmer va prezenta luni site-ului WikiLeaks detaliile a 2.000 de clienţi care au făcut evaziune fiscală

Autor: Adrian Voicu 16.01.2011

Detaliile a aproximativ 2.000 de clienţi importanţie ai unor bănci din paradisurile fiscale vor fi predate organizaţiei WikiLeaks din Londra luni de către unul dintre cei mai importanţi trădători ai secretului bancar elveţian, Rudolf Elmer, cu două zile înainte ca acesta să se predea autorităţilor din Elveţia, informează The Guardian citând The Observer.

Conform declaraţiilor acestuia, pe CD-ul ce va fi oferit organizaţiei WikiLeaks se află detalii ale unor clienţi - persoane fizice şi companii - britanici şi americani. Printre clienţi, Elmer a menţionat că se numără şi aproximativ 40 de politicieni.

Elmer, care după conferinţa de presă de luni se va întoarce în Elveţia pentru a fi judecat pentru trădarea secretului bancar, este un fost executiv al băncii Julius Baer. Acesta a oferit autorităţilor germane, în 2008, date privind conturile deţinute de clienţi germani la bănci din Lichtenstein şi Elveţia.

Elmer a declarat că va face publice informaţiile "pentru a educa societatea". În lista sa apar "persoane fizice cu câştiguri mari", conglomerate multinaţionale şi instituţii financiare - fonduri de hedging". Toţi aceşti clienţi "se folosesc de secretul bancar pentru a-şi ascude veniturile evitând plata taxelor".

"Criticile aduse de mine nu sunt faţă de o anumită bancă, ci faţă de un sistem bancar", a declarat el pentru Observer. "Am lucrat pentru bănci importante, altele decât Julius Baer, şi sunt absolut sigur că băncile şi oamenii importanţi cunosc că banii fac obiectul secretului în vederea evaziunii fiscale, dar şi în vederea spălării de bani".