Acţiunile BRD şi TLV au câştigat 15% în două săptămâni

Autor: Andrei Chirileasa 16.01.2011

Apropierea listării Fondului Proprietatea a crescut interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti, majoritatea acţiunilor lichide înregistrând creşteri semnificative în primele două săptămâni ale anului, pe fondul unor achiziţii mari.

Indicele BET al celor mai importante zece companii româneşti de pe Bursă a câştigat de la începutul anului 9,3%, în condiţiile în care anul trecut a închis cu o creştere de 12,3%. Cele mai căutate acţiuni au fost titlurile băncilor, BRD şi Banca Transilvania (TLV) acestea înregistrând câştiguri de 15% după ce anul trecut au închis pe minus.

"În momentul în care apar semnale ale relansării economice, sectoarele ciclice devin interesante pentru investitori şi pot avea performanţe mai bune decât restul pieţei, iar primul vizat este sectorul bancar", explică Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital din Cluj.

În cazul BRD, creşterea a venit pe fondul unor tranzacţii mari, rulajul depăşind 54 mil. lei (12,7 mil. euro), adică o medie zilnică de peste 1 mil. euro. În ultima săptămână s-au realizat nouă deal-uri (tranzacţii negociate, derulate pe piaţa DEALS) cu acţiuni BRD, în valoare de peste 30 mil. lei. Asta după ce la finele anului trecut, SIF Muntenia (SIF4) a vândut pachete de acţiuni BRD de peste 60 mil. lei.

Cumpărătorii sunt fonduri străine de investiţii, potrivit unor brokeri din piaţă, în timp ce vânzătorii sunt preponderent investitori locali. Şi la Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, se observă un interes în creştere din partea fondurilor străine, acţiunile câştigând 8,7% în primele două săptămâni, pe fondul unor tranzacţii mari. În cazul Petrom, spun brokerii, atât la cumpărare, cât şi la vânzare se află fonduri străine.

Creşteri semnificative, de peste 10%, au mai înregistrat acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cele ale transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL). În cazul BVB, care a atins noi maxime istorice, creşterea este susţinută de aşteptările investitorilor privind o activitate mai ridicată pe Bursă odată cu listarea Fondului Proprietatea. La Transelectrica, avansul a fost determinat de majorarea începând de la 1 ianuarie a tarifelor de transport al energiei electrice.

Pe termen mediu, însă, evoluţia generală a Bursei de la Bucureşti depinde în principal de ce se va întâmpla după listarea Fondului Proprietatea şi de apariţia unor semnale mai clare ale revenirii economice. Dacă scenariile privind intrarea unor sume mari de bani în piaţă odată cu listarea FP se adeveresc, piaţa şi-ar putea continua trendul pozitiv. În caz contrar, ar putea înregistra o corecţie.

Şi anul trecut Bursa a început în forţă, după primele două săptămâni, creşterea indicelui BET fiind de 11,5%. Rally-ul s-a terminat în aprilie, când piaţa a suferit corecţii importante, după care a intrat într-o perioadă de stagnare.