Foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP nu vor plăti impozit la tranzacţii cu aceste titluri

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 17.01.2011

Persoanele despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) nu vor plăti impozit pentru câştigul obţinut din vânzarea titlurilor la Bursă, în timp ce investitorii care au cumpărat titluri pe piaţa "gri" vor fi impozitaţi pe diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie, scrie Mediafax Business.

"Câştigul nu este impozabil pentru acţiunile dobândite prin conversia titlurilor de despăgubire pentru foştii proprietari, însă dacă cineva a cumpărat acţiunile înainte de listarea pe piaţa secundară va plăti impozit pe câştig. Fiecare persoană care a cumpărat acţiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vânzare-cumpărare în care este înscris preţul de cumpărare. Depozitarul nu a ştiut niciodată acest preţ", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul general şi preşedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana Mirela Ionescu.

Ea a adăugat că în cazul în care investitorii nu mai au contractul de vânzare-cumpărare preţul de achiziţie va fi considerat 0 lei, astfel că aceştia vor plăti impozit pe toată valoarea tranzacţiei.

"Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la 1 leu, el va plăti impozit pe câştigul de 0,6 lei. Însă dacă nu poate dovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile va plăti impozit pentru preţul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.

Câşigul pe piaţa de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de deţinere.