Chinezii iau cu asalt sectorul bancar european

Autor: Traian Terzianm 17.01.2011

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare bancă din lume după capitalizare, intenţionează să deschidă cinci noi filiale în Europa în următoarele două săptămâni, dublându-şi astfel prezenţa pe piaţa europeană, scrie The Wall Street Journal.

ICBC va deschide filiale în Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Milano săptămâna aceasta şi la Madrid săptămâna viitoare, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii, care este deja prezentă în Londra, Moscova, Luxemburg şi Frankfurt. Noile filiale vor oferi servicii de retail şi commercial banking.

ICBC ocupă primul loc în topul ziarului german Handelsblatt al celor mai mari bănci din lume după capitalizare, cu 174,6 mld. euro, fiind urmată de Bank of China cu 168,7 mld. euro.

În timpul crizei financiare mondiale, firmele chineze s-au extins rapid pe plan internaţional, aceasta reprezentând o oportunitate importantă pentru băncile din ţară să le urmeze şi să îşi sporească prezenţa în străinătate. Dar băncile chineze nu au profitat de această şansă, constrânse de lipsa de experienţă pe pieţele internaţionale şi de restricţiile impuse de autorităţile de reglementare din diferite ţări.

În ciuda politicii de expansiune pe care a aplicat-o, în Europa ICBC a rămas în urma Bank of China. Aceasta are filiale în 11 oraşe din Europa. Cu toate acestea însă, cele două sunt cu mult în urma marilor bănci la nivel mondial. Spre exemplu, Citigroup are mii de sucursale în afara SUA.