Redeschiderea magazinului Cocor a dublat afacerile companiei în trim. IV

Autor: Adrian Ionut Cojocar 17.01.2011

Cocor Bucureşti (COCR), compania care controlează complexul comercial cu acelaşi nume din centrul Capitalei, a raportat în ultimele trei luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 8,4 mil. lei (2 mil. euro), de peste două ori mai ridicată decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Aceştia sunt primii indicatori financiari raportaţi de Cocor în care se văd efectele redeschiderii complexului comercial începând cu luna octombrie din 2010, după doi ani şi jumătate în care a fost închis pentru modernizare.

Cocor a transformat centrul comercial din zona Unirea într-un department-store de cosmetice, bijuterii, decoraţiuni interioare şi fashion, în urma unor investiţii de 24,5 milioane de euro, plus TVA.

Afacerile raportate de companie în trimestrul al patrulea din 2010 sunt duble şi faţă de acelaşi interval din 2007, ultima perioadă în care magazinul Cocor a fost deschis.

"Veniturile companiei au fost susţinute de închirierea în proporţie de 85% a magazinului, de exploatarea mediafaţadei, precum şi a celor 200 de locuri de parcare supraetajate de sub magazin", a declarat Dan Bărbulescu, preşedintele Cocor.

Ca urmare a avansului afacerilor, Cocor a realizat un profit net de 2,8 mil. lei din activitatea de bază, după ce în perioada octombrie - decembrie din 2009 era pe zero. În trimestrul al patrulea din 2006 şi 2007, înainte de modernizare, Cocor raportase pierderi din exploatare, care s-au cifrat la 4 mil. lei şi respectiv 970.000 de lei.

Deşi în creştere, cifrele se află sub aşteptările conducerii Cocor, care previziona pentru trimestrul patru din 2010 afaceri de 9,1 mil. lei (2,1 mil. euro) şi un profit net de 2,2 mil. lei (circa 510.000 de euro). Firma a raportat un câştig net preliminar mai mic, de 1,06 mil. lei (249.000 de euro).

Săptămâna trecută conducerea Cocor s-a plâns că restricţiile de trafic în zona parcării afectează fluxul de vizitatori şi implicit vânzările magazinelor din complex şi a anunţat că ar putea da primăria în judecată din această cauză.

În prezent reprezentanţii Cocor au revenit la sentimente mai bune şi spun că vor colabora cu Primăria Capitalei pentru fluidizarea zonei.

"În 2011 intenţionăm creşterea gradului de ocupare prin închirierea de noi spaţii comerciale în cadrul Cocor Department Store. În acelaşi timp colaborăm cu primăria pentru fluidizarea zonei din vecinătatea parcării Cocor astfel încât să oferim condiţii cât mai bune de acces şi parcare clienţilor noştri", a adăugat Bărbulescu. Conducerea Cocor estima pentru 2010 un trafic mediu de 10.000 de persoane pe zi, urmând ca în 2011 numărul acestora să urce la 11.000 de vizitatori.

Titlurile Cocor au fost ultima dată tranzacţionate pe data de 6 ianuarie, când cotaţia a urcat cu 6,6%, până la 225 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea Cocor este de 15,9 mil. euro.

Principalii acţionari ai societăţii sunt Liviu Ursan (14,8%), Daniel Stoica (14,6%), fondul Broadhurst Investments (13,3%), SIF Transilvania (10,2%) şi SIF Muntenia (10%). Fostul preşedinte al Cocor, Aurel Beşliu, mai deţine direct şi indirect circa 16% din companie.