Ţinuţi în şah de nemţi, miniştrii de finanţe din UE nu au luat decizii concrete cu privire la fondul de urgenţă

Autor: Livadariu Andreea 18.01.2011

Miniştrii de finanţe europeni au căzut de acord să majoreze fondurile fondului de urgenţă, dar la insistenţele Germaniei nu se va lua nicio măsură concretă până în luna martie, scrie The Telegraph.

Înfiinţat după acordarea ajutorului extern de 110 mld. euro Greciei, fondul EFSF are la dispoziţie 440 mld. euro, însă poate acorda împrumuturi efective de 220 de miliarde de euro pentru a nu pune în pericol actualul rating "AAA". În aceste condiţii, resursele financiare ale fondului nu ar ajunge în cazul în care Spania va fi nevoită să ceară ajutor. Spre deosebire de celelalte ţări, Germania încearcă să găsească soluţii pentru o posibilă majorare a capacităţii fondului de urgenţă fără a creşte însă şi garanţiile guvernamentale pe care trebuie să le ofere.

În timp ce Jean-Claude Trichet, şeful Băncii Centrale Europene (BCE), şi Didier Reynders, ministrul de finanţe al Belgiei, au insistat asupra lărgirii fondului, Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, s-a opus argumentând că "în prezent, fondul nu se află sub presiune. Sunt multe de discutat, puţine de anunţat şi cu atât mai puţine lucruri de speculat. Slavă Domnului că piaţa de obligaţiuni nu a fost influenţată de aceste discuţii".

Spania, Portugalia şi Italia au desfăşurat cu succes emisiuni de obligaţiuni săptămâna trecută, ceea ce a făcut ca presiunea ce planează asupra politicienilor pentru extinderea EFSF să se diminueze considerabil.

Totuşi, liderii europeni sunt încă divizaţi cu privire la rolul pe care îl va juca fondul în viitor. Preşedintele BCE a insistat asupra unei sporiri calitative şi cantitative a fondului de urgenţă, în timp ce Comisia Europeană a propus atât o majorare a fondurilor disponibile, cât şi o extindere a scopurilor EFSF în direcţia cumpărării de obligaţiuni direct de la guvernele cu probleme de finanţare.

"Vom îmbunătăţi actualele resurse financiare, astfel încât aşa-zisele forţe de pe piaţă să nu aibă nici cel mai mic dubiu cu privire la capacitatea noastră de a acţiona chiar şi în cel mai complicat scenariu", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice şi monetare.