Noi obstacole apar în drumul acţionarilor Fondului Proprietatea spre Bursă. Cum se pot rezolva?

Autor: Roxana Pricop 18.01.2011

Mii de persoane deţin acţiuni la Fondul Proprietatea la comun, fiind înregistraţi la Depozitarul Central în "conturi joint" pe care le împart cu mai mulţi moştenitori ai aceluiaşi fost proprietar. Ei nu pot să îşi tranzacţioneze acţiunile pe Bursă înainte de a trece pe la un notar.



Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi el însuşi acţionar la Fondul Proprietatea, se află în situaţia de a împărţi cu sora sa un "cont joint" de acţiuni primite drept despăgubire pentru un teren care a aparţinut mamei sale şi a fost confiscat de comunişti.

"La Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, titlul de despăgubire s-a emis pe numele a două persoane pentru că eram doi moştenitori, iar conversia în acţiuni s-a făcut pe numele ambelor persoane. Cei de la Autoritate nu au mai stat să împartă acţiunile între doi moştenitori. În cazul meu va fi simplu, pentru că suntem doi fraţi, dar există situaţii în care şapte moştenitori, în grade diferite de rudenie cu fostul proprietar, împart acelaşi pachet de acţiuni la Fond. Pentru aceştia, partajul acţiunilor va fi mai complicat", a spus el.

Ce este Fondul Proprietatea?

Pentru ca acţionarii din "conturile joint" să îşi poată vinde acţiunile la Bursă începând din 25 ianuarie, când se listează Fondul, trebuie să meargă la notar pentru a-şi debloca acţiunile. La notar, există două soluţii: fie toţi moştenitorii merg la notar şi semnează o convenţie prin care sunt de acord să împuternicească pe unul dintre ei ca titular al acţiunilor şi să împartă banii rezultaţi ulterior din vânzarea acţiunilor.

Cu această convenţie merg la un broker care obţine extrasul de cont de la Depozitar şi care le dă posibilitatea ca ei să vândă acţiunile.

Această soluţie este mai ieftină decât obţinerea documentului de "ieşire din indiviziune" de la notar prin care se face "partajul" acţiunilor între toţi moştenitorii, pentru că se evită astfel comisioanele de la Depozitar de transfer ca urmare a ieşirii din indiviziune.

Comisioanele percepute pentru transferul ca urmare a ieşirii din indiviziune se ridică la 1.000 lei pentru 100.000 de acţiuni şi pot ajunge până la peste 2.000 lei pentru cei care au mai mult de un milion de acţiuni, dar nu mai mult de 5 milioane.

"După ce au aşteptat ani de zile pe listele ANRP, aceste persoane trebuie din nou să piardă timp şi bani pentru a-şi vinde acţiunile şi încasa despăgubirile, deşi mulţi dintre ei nu mai au nici timp şi nici bani pentru că sunt în vârstă şi săraci", a mai spus Lepa.

Miza deblocării acestor "conturi joint" este uriaşă pentru că estimările arată că ar putea fi mii de persoane în această situaţie. În prezent, la Depozitar sunt înregistraţi peste 5.000 de acţionari Fondul Proprietatea. Partajul acestor "conturi joint" între fiecare dintre moştenitori, care vor primi acţiunile în câte un cont individual, ar putea dubla sau chiar tripla numărul acţionarilor Fondului Proprietatea.

"Făcând un raţionament simplu, ne putem da seama că foarte puţini dintre foştii proprietari care au fost expropriaţi de comunişti în anii '40-'50 mai sunt astăzi în viaţă pentru a putea fi acţionari la Fond. Cea mai mare parte a acţionarilor sunt moştenitori ai foştilor proprietari. Cred că peste 70% din acţionarii Fondului Proprietatea sunt moştenitori şi nu foşti proprietari", a continuat avocatul. Pentru acţionarii care sunt singurii proprietari ai acţiunilor, fiind înregistraţi pe conturi individuale, tranzacţionarea acţiunilor este mult mai simplă: alegerea unui broker unde se deschide un cont.

Brokerul poate obţine extrasul de cont cu codurile confidenţiale de la Depozitar fără a mai fi necesară deplasarea la sediul Depozitarului.

Ce trebuie să facă un acţionar pentru a tranzacţiona FP la Bursă

Dacă este înregistrat la Depozitarul Central (DC) pe:

Cont individual (o persoană deţine acţiunile)

Cont joint (mai multe persoane deţin acţiunile)