Problemele de sănătate ale lui Jobs au şters 20 mld. $ din valoarea Apple pe bursă

Autor: Adrian Seceleanu 18.01.2011

Acţiunile Apple au scăzut la bursă marţi cu 6,5%, ştergând astfel 20 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a producătorului iPhone şi iPod, după ce compania a dezvăluit că directorul său executiv va pleca, în mod neaşteptat, într-un nou concediu medical.

După o primă scădere mai puternică, tilurile Apple şi-au revenit însă uşor, scăderea fiind de 3,7%, la 337 de dolari pe o acţiune. Pe baza acestei cotaţii valoarea acţiunilor Apple rămâne mai mare decât cea înregistrată la finele anului 2010. De asemenea, cu o capitalizare de piaţă de 308 de miliarde de dolari Apple rămâne cea mai valoroasă companie din lume.

Declinul moderat al acţiunilor Apple arată că investitorii se concentrează pe rezultatele financiare trimestriale ale companiei, care trebuie să fie anunţate curând, scrie Wall Street Journal. În plus, investitorii au încredere că lansările de produse pentru următorii doi ani sunt deja stabilite.

"La cererea mea, consiliul de directori mi-a permis să plec în concediu de odihnă pentru a mă ocupa de sănătatea mea. Voi continua să fiu CEO şi voi participa la luarea deciziilor", scria ieri Steve Jobs, într-un comunicat adresat angajaţilor companiei.

În lipsa lui Jobs, Tim Cook, actual director operaţional se va ocupa de companie.

Apple, producătorul telefoanelor iPhone şi al tablet PC-urilor iPad, este cea mai valoroasă companie de IT din lume, cu o capitalizare de 320 de miliarde de dolari.