Se dizolvă sectoarele Bucureştiului?

Autor: Iulian Anghel 18.01.2011

Bucureştenii ar putea decide prin referendum dacă lasă 2-3 mld. € în mâinile unui singur om



Bucureştenii ar putea să se prezinte la referendum pe marginea dizolvării administrării separate a sectoarelor, după ce PDL a readus în dezbatere un proiect mai vechi care prevede că Bucureştiul ar urma să aibă un singur buget şi nu şapte (Primăria Generală şi şase sectoare), iar primarii de sectoare ar urma să fie aleşi nu prin vot direct de către cetăţeni, ci de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din rândul membrilor săi.

Proiectul i-a împărţit în două pe edilii oraşului. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), l-a somat ieri pe primarul general, Sorin Oprescu, să declanşeze un referendum local pe marginea acestei propuneri acuzând că intenţia PDL este de a transforma Bucureştiului în feuda Elenei Udrea (potenţial candidat la fotoliul de primar general). sectorul 1 are cel mai mare buget local din România după Primăria Generală. La ultima rectificare bugetară din decembrie trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli al sectorului 1 a fost ajustat în jos, la 1,3 mld. lei (319 mil. euro). Spre comparaţie, Clujul, al doilea oraş ca venituri la buget după Bucureşti, a avut anul trecut venituri de 782 mil. lei (186 mil. euro). În aceeaşi vreme Iaşiul, următorul pe listă în funcţie de veniturile la buget, a adunat 162 mil. euro.

Propunerea lui Chiliman de organizare a unui referendum este susţinută de primarul sectorului 2, Nicolai Onţanu (UNPR, fost PSD) - sector cu un buget de aproximativ 763 mil. lei (181 mil. euro) în 2010.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş (PDL), a anunţat că susţine propunerea partidului său întrucât modificarea sistemului administrativ al Capitalei ar fi necesar astfel încât să nu mai existe şapte bugete, şapte primari, şapte consilii şi şapte strategii diferite de dezvoltare.

Înainte de publicarea execuţiei bugetare pe 2010, sectorul 6 a avut prevăzut un buget de 739 mil. lei (175 mil. euro).

Nu s-au pronunţat asupra modificării legii Capitalei primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă (PDL) - sector cu un buget de 772 mil. lei (183 mil. euro) şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie (PSD), cel mai sărac sector al Capitalei, cu venituri de aproximativ 400 mil. lei (95 mil. euro).

Propunerea PDL nu este nouă, ea a mai fost avansată de fostul primar general Adriean Videanu care prevedea "eliminarea" primarilor de sector. În noua propunere, aceştia ar urma să fie aleşi de CGMB, dar efectul va fi acelaşi: nu vor mai exista şapte bugete, ci unul singur, consilierii generali urmând să dispună singuri de împărţirea banilor şi nu consiliile sectoarelor.

Bugetul Muncipiului Bucureşti este cel mai mare din ţară. Anul trecut, veniturile Bucureştiului au fost estimate iniţial la 4,4 mld. lei (1 mld. euro), iar cheltuielile la 5,4 mld. lei (1,25 mld. euro), deficitul fiind finanţat din împrumuturi. Ulterior, din cauza scăderii veniturilor, bugetul a fost ajustat succesiv până la 3,5 mld lei (la ultima rectificare bugetară din decembrie trecut).

Cumulat însă, bugetul Primăriei Generale şi cel al sectoarelor ar putea ajunge cu uşurinţă la 2 mld. euro (în jur de 950 mil. euro au fost veniturile cumulate ale sectoarelor în 2010) chiar şi într-un an de criză şi ar depăşi 3 mld. euro într-un an bun.

Ca şi în vremea în care Videanu făcea propunerile de mai sus, şi acum au apărut acuzaţii că măsura de eliminare a primarilor de sector sau de transformare a lor în simpli executanţi are un singur scop, anume acapararea bugetului Bucureştiului, după cum a susţinut Chiliman. Dimpotrivă, apărătorii proiectului spun altceva. "Legea urmează modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona. Ca primar, cred că pot să-mi recâştig şi al treilea mandat, dar ca bucureştean, cred că oraşul are nevoie de un singur buget consolidat şi trebuie să se schimbe", declară Poteraş.

Disputa pentru controlul Bucureştiului a fost una din cauzele rupturii dintre PD şi PNL şi motivul îndelungii dispute dintre Adrian Năstase şi Traian Băsescu pe când primul era prim-ministru, iar al doilea primar general.

Adrian Năstase a modificat legea Capitalei şi i-a luat primarului general, Traian Băsescu, o serie de prerogative pe care le-a dat CGMB (controlat de PSD) sau sectoarelor.

Înţelegerea dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu a fost ca Alianţa PNL-PD, odată ajunsă la guvernare după alegerile din 2004, să înapoieze primarului general prerogativele (funcţia aparţinea PD, primar în vremea acestei învoieli era Traian Băsescu). Când Tăriceanu a ajuns premier, a refuzat să mai facă acest lucru, motivând că nu se face ca PD să aibă mai multă putere în Capitală - adică un primar, cu puteri sporite (Adrian Videanu), deşi PNL câştigase mai multe primării de sector.

Ce vrea PDL