FMI va cere băncilor britanice informaţii privind soliditatea lor financiară

Autor: Dumitrescu Anca 19.01.2011

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere în această săptămână celor mai mari bănci britanice informaţii detaliate privind soliditatea lor financiară, în condiţiile în care va evalua instituţii de credit din cinci state europene, transmite Reuters citată de Mediafax Business.

FMI verifică băncile britanice înaintea unor teste de stres mai ample care vor fi efectuate de Uniunea Europeană, au declarat surse apropiate situaţiei.

O altă sursă a spus că delegaţia va merge apoi în Suedia, luna viitoare sau la începutul lui martie.

Fondul a anunţat marţi seara că efectuează teste "de rutină" asupra sistemelor financiare din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Germania şi Luxemburg.

Testele de stres efectuate anul trecut de Uniunea Europeană au identificat un deficit mic de capital al băncilor, dar la scurt timp problemele în creştere ale instituţiilor financiare irlandeze au obligat guvernul Irlandei să solicite sprijin internaţional.

Din luna septembrie, programele FMI de Evaluare a Sectorului Financiar au devenit obligatorii pentru 25 de ţări considerate "de importanţă sistemică", pentru evitarea repetării crizei mondiale a creditelor.