Listarea Fondului Proprietatea, cel mai important eveniment din istoria BVB de la 1882 încoace

Autor: Roxana Pricop 20.01.2011

Preşedintele Bursei de Valori, oficialul Franklin Templeton, brokerii şi analiştii de investiţii prezenţi ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert au fost cu toţii de acord că listarea Fondului Proprietatea este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pieţei româneşti de capital, cu un impact covârşitor în recuperarea decalajului de lichiditate şi capitalizare care desparte România de pieţe mai dezvoltate precum cea din Polonia. Dar niciun participant nu a riscat un pronostic privind preţul de listare în prima zi. Impactul listării Fondului în economia reală va depinde însă şi de măsura în care statul român va înţelege că trebuie să menţină la cote ridicate interesul investitorilor străini pentru România prin viitoare listări ale companiilor de stat precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, unde este acţionar majoritar.



Creşterea lichidităţii şi a capitalizării bursiere va fi principalul impact pe care listarea Fondului Proprietatea îl va avea asupra Bursei de Valori Bucureşti, în timp ce, pentru acţionarii Fondului şi pentru foştii proprietari, preţul va fi unitatea cu care aceştia vor măsura dacă listarea Fondului pe 25 ianuarie a fost de succes.

"O listare de succes a Fondului la Bursă va fi indicată de parametrii privind volumul de tranzacţionare şi capitalizare, iar aşteptările sunt mari în această direcţie. Cred că tranzacţiile zilnice cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fi de un minim de 3 milioane de euro", a spus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Dana-Mirela Ionescu, director general şi preşedinte al Raiffeisen Capital & Investment - liderul consorţiului de brokeri care intermediază listarea, a fost de părere că după listarea Fondului există premisele ca lichiditatea Bursei de la Bucureşti să se tripleze, iar capitalizarea bursieră să crească de la 10,3 miliarde de euro la 13,9 miliarde de euro. Brokerul a motivat aceste cifre prin interesul ridicat manifestat de fondurile de investiţii în cadrul road show-ului de promovare a listării Fondului, care este în plină desfăşurare în Europa.

"Putem spune că listarea Fondului este deja un succes pentru că am reuşit să modernizăm întreaga piaţă de capital. Am introdus conturile globale pentru tranzacţionarea acţiunilor Fondului, mecanism care deschide accesul marilor investitori pe piaţa locală şi care va fi extins şi la alţi emitenţi locali. Spre deosebire de Erste Bank, primul emitent de la Bursa locală care a putut fi tranzacţionat prin intermediul conturilor globale, Fondul Proprietatea nu mai este listat şi pe o altă piaţă, astfel încât acţiunile Fondului au potenţialul de a deveni cele mai lichide de la Bursa din Bucureşti", a continuat oficialul Raiffeisen.

Adrian Cighi, analist la Franklin Templeton, compania americană care administrează activele de 3,6 miliarde de euro ale Fondului, a comentat că nu doar Fondul Proprietatea este un activ important pentru investitori şi piaţa locală de capital, ci şi companiile din portofoliul Fondului.

"Fondul are comori ascunse în portofoliu pentru investitori, iar Hidrolectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt doar câteva dintre acestea, care vor putea fi descoperite investitorilor prin listarea la Bursă", a mai spus el.

Despre impactul listării Fondului a comentat şi Narcisa Oprea, partener al Schoenherr şi Asociaţii şi unul dintre profesionişii care a făcut parte din Comisia de Selecţie a administratorului internaţional în 2009.

"Sunt extrem de încrezătoare că listarea Fondului Proprietatea va aduce standarde înalte de guvernanţă corporativă, de transparenţă şi că va accelera respectarea legilor în România. Sper să asistăm cât mai curând la momentul în care statul român va avea un partener egal de dialog în Fondul Proprietatea", a declarat ea.

Ovidiu Fer, analist la casa cehească Wood & Company, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Fondului cu peste 4% din Fond, a atras atenţia că listarea Fondului Proprietatea trebuie urmată de listări ale companiilor deţinute de stat pentru ca efectele acestui eveniment să se regăsească în economia reală. Wood & Co. a fost casa de brokeraj care a listat la Bursa din Viena primul produs structurat pe acţiunile Fondului Proprietatea.

"Listarea warranturilor la Bursa din Viena a demonstrat că există un interes semnficativ din partea investitorilor străini. După ce Fondul se va lista la Bucureşti, întrebarea care urmează este dacă acest eveniment va fi urmat de listarea unor noi companii de stat sau private", a spus el.

Mihai Căruntu, analist la BCR, alături de Adrian Tănase, director de investiţii la societatea de administrare ING Asset Management - unul dintre cei mai mari investitori pe Bursa de la Bucureşti, au fost singurii care au dat şi ţinte de preţ pentru prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului, estimând o valoare cuprinsă între 0,5 şi 0,6 lei/titlu.

"Valoarea acţiunii pe Bursă va fi principalul indicator de succes al listării, iar cu cât piaţa tranzacţiilor va fi mai mare, cu atât mai bine va reflecta valoarea acţiunii", a afirmat Tănase.

În timp ce analistul BCR a estimat că pragul de 1 leu/acţiune poate fi spart într-un orizont mai lung de timp cu condiţia ca o parte din companiile din portofoliu să fie listate.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

O listare de succes a Fondului Proprietatea la Bursă va fi indicată de parametrii privind volumul de tranzacţionare şi capitalizare, iar aşteptările sunt mari în această direcţie. Cred că tranzacţiile zilnice cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fi de minim 3 milioane de euro.

Sunt încrezător că listarea Fondului va fi urmată de un şir de eveniment pozitive cu impact îndeosebi asupra pieţei de capital şi asupra Bursei de Valori. Un prim impact va fi cel de imagine, pentru că piaţa de capital va intra în atenţia publică după ce în ultimii ani volumele mici de tranzacţionare, dar şi performanţele slabe au ţinut-o într-un con de umbră.

Un alt impact va fi cel de antrenare a companiilor şi a investitorilor înspre folosirea pieţei de capital ca instrumente de finanţare.

În momentul de faţă mă aştept ca companiile controlate de stat să fie cele care vor furniza resursele de care are nevoie Bursa, pentru că numărul companiilor private care pot avea un impact major, prin listare, asupra Bursei este destul de redus.

De asemenea, numărul investitorilor activi are potenţialul să crească odată ce piaţa le oferă noi acţiuni la tranzacţionare. Aşa cum este sloganul bursei americane "we produce prices", vrem ca Bursa Valori de la Bucureşti să descopere pe 25 ianuarie preţul acţiunii FP.

Dana Mirela Ionescu, director general şi preşedinte al Raiffeisen Capital & Investment - liderul consorţiului de brokeri care intermediază listarea

Prin listarea Fondului Proprietatea am reuşit să modernizăm întreaga piaţă de capital. Am introdus conturile globale pentru tranzacţionarea acţiunilor Fondului, mecanism care deschide accesul marilor investitori pe piaţa locală şi care va fi extins şi la alţi emitenţi locali.

Tranzacţionarea prin conturi individuale este un sistem învechit şi foarte puţine burse din lume îl mai folosesc.

Spre deosebire de Erste Bank, primul emitent de la Bursa locală care a putut fi tranzacţionat prin intermediul conturilor globale, Fondul Proprietatea nu mai este listat şi pe o altă bursă, astfel încât acţiunile Fondului au potenţialul de a deveni cele mai lichide de la Bursa din Bucureşti.

O economie care nu are o piaţă dezvoltată de capital iese mai greu din recesiune, iar Fondul va accelera viteza cu care piaţa locală de capital merge înainte. Din păcate, listarea Fondului a fost precedată de donaţia Romgaz de 400 mil. lei la bugetul de stat, ştire care a făcut înconjurul lumii şi investitorii străini au perceput-o ca pe o ştire cu un impact negativ. Această situaţie ar fi putut fi evitată dacă statul ar fi acceptat distribuirea unui dividend special, demers ce ar fi presupus ca suma încasată de stat să fie aceeaşi, doar că ar fi primit şi acţionarul minoritar circa 14 milioane de euro, demonstrându-se tratamentul egal al tuturor acţionarilor şi nu favorizarea acţionarului majoritar.

Din valoarea unitară a activului net al Fondului de 1,11 lei, participaţiile listate valorează 40%, însă Fondul dispune de participaţii valoroase la companii nelistate precum Nuclearelectrica, Hidrolectrica.

Adrian Cighi, analist al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea

Pentru noi, în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, un indicator important privind succesul listării este capitalizarea bursieră a Fondului, dar mecanismele pieţei vor decide care este volumul de tranzacţii, preţul acţiunii şi cât de atractiv este Fondul. Strategia de administrare are în vedere creşterea procentului de companii listate în portofoliu.

Fondul are comori ascunse în portofoliu pentru investitori, iar Hidrolectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica sunt doar câteva dintre acestea şi care vor putea fi descoperite investitorilor prin listarea la Bursă.

Fac parte din CA la Poşta Româna şi cred că această companie, având în vedere problemele cu care se confruntă în prezent, nu este pregătită pentru o listare.

Ne-am angajat să distribuim sub formă de dividende veniturile încasate din dividende de la companiile din portofoliu şi din dobânzile încasate pentru lichidităţi, nu din vânzarea unor participaţii la companiile din portofoliu. Dacă acţionarii Fondului vor vrea să distribuim şi veniturile din vânzarea unor participaţii, vom face acest lucru, chiar dacă va însemna o lichidare a portofoliului.

Narcisa Oprea, partener al Schoenherr şi Asociaţii, consultantul juridic al intermediarului la întocmirea prospectului FP

Cred că preţul acţiunii Fondului pe Bursă trebuie să poarte o primă faţă de preţul cu care acţiunile s-au tranzacţionat pe "piaţa gri", care să includă faptul că are loc o listare la Bursă, dar şi faptul că Fondul este administrat de Franklin Templeton.

E greu de anticipat ce demersuri va lua statul român după listarea Fondului Proprietatea. Trebuie însă avut în vedere că orice posibil demers legislativ de modificare a portofoliului Fondului poate fi considerat neconstituţional.

Nu cred că există riscul ca statul să naţionalizeze Fondul, mai mult, cadrul legislativ al Fondului stabileşte că statul poate contribui suplimentar cu alte active la capitalul social al Fondului pentru a alimenta procesul de despăgubire. Active ce ar putea fi aduse în timp la capitalul social al Fondului sunt banii din privatizarea CEC şi a Romtelecom.

Sunt extrem de încrezătoare că listarea Fondului Proprietatea va aduce standarde înalte de guvernanţă corporativă, de transparenţă şi că va accelera respectarea legilor în România. Sper să asistăm cât mai curând la momentul în care statul român va avea un partener egal de dialog în Fondul Proprietatea.

Adrian Tănase, director de investiţii ING Investment Management

Valoarea acţiunii pe Bursă va fi principalul indicator de succes al listării, iar cu cât piaţa tranzacţiilor va fi mai mare, cu atât mai bine va reflecta valoarea acţiunii. Pentru un fond de investiţii, Fondul Proprietatea oferă expunere în principal pe sectorul energetic. Pentru noi, ar fi mai bine ca Fondul să nu îşi diversifice expunerile pe alte sectoare pentru că ar fi şi mai dificil de cuantificat şi gestionat.

Cred că preţul acţiunii Fondului în prima zi de tranzacţionare va fi cuprins între 0,5-0,6 lei/acţiune. Suntem dispuşi să investim în acţiunile Fondului, însă acest lucru depinde de preţul acţiunii pe Bursă.

O problemă pentru fondurile de investiţii este că Bursa de la Bucureşti nu oferă suficiente oportunităţi de diversificare a portofoliului şi sper ca unul dintre efectele listării Fondului să fie creşterea numărului companiilor de stat care vor veni la Bursă.

Mihai Căruntu, analist pe piaţa de capital al BCR-Erste

Valoarea de un leu pe acţiune este foarte puternică din punctul de vedere fundamental. La această valoare trebuie luat în calcul un discount care să includă, printre altele, faptul că România este o piaţă de frontieră, relaţia Fondului cu statul român, acţionarul majoritar, cât de lichid este portofoliul.

Consider că pentru a vedea un preţ al acţiunii peste valoarea de un leu pe termen lung, administratorul trebuie să genereze schimbări în portofoliu şi să listeze companiile din portofoliu. Cred că un investitor ar putea să reclame un randament de 15-20% pe an de la acţiunea FP pe un orizont de timp de 6 - 12 luni.

Lichiditatea acţiunilor Fondului Proprietatea va fi în prima lună substanţial peste media următoarelor şase sau chiar douăsprezece luni. Cred că Fondul Proprietatea este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla pieţei româneşti de capital. Dacă proiectul celor două companii energetice de stat va deveni realitate, investitorii vor avea un motiv să ceară un discount la cumpărarea acţiunilor Fondului.

Ovidiu Fer, analist al Wood & Company, care deţine în numele clienţilor peste 4% din FP

Listarea warranturilor pe Fondul Proprietatea la Bursa de Valori din Viena a demonstrat că există un interes semnficativ din partea investitorilor străini. După ce Fondul se va lista la Bucureşti, întrebarea care urmează este dacă acest eveniment va fi urmat de listarea unor noi companii de stat sau private.

Un alt aspect ce trebuie luat în seamă este faptul că acţiunile Fondului Proprietatea nu sunt suficiente pentru a despăgubi toţi foştii proprietari. În momentul de faţă statul a rămas cu 39% din acţiunile Fondului, iar procesul de despăgubire este departe de a se fi terminat. Ce anume se va întâmpla după ce statul va rămâne fără acţiuni la Fond?.

Nu cred că poate fi vorba despre intrarea unui investitor mare în acţionariatul Fondului după ce Fondul va fi listat la Bursă şi va deveni astfel accesibil marilor fonduri străine de investiţii astfel încât acesta să deţină 20% din capital.