Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea 20.01.2011

Economia bulgară va continua să se redreseze însă rata de creştere va fi sub estimările guvernului, una dintre principalele cauze fiind stagnarea consumului, conform datelor furnizate de The Economist Intelligence Unit, scrie Dnevnik. EIU estimează pentru acest an o creştere economică de 2,6% şi o rată a inflaţiei de 3,3%.

Grupul ungar MOL nu a reuşit să urce peste pragul de 50% participaţia în cadrul diviziei croate de carburanţi INA, însă deţine în continuare controlul asupra conducerii şi asupra deciziilor importante, scrie Portfolio.hu. În prezent, MOL deţine în cadrul companiei croate un pachet de 47,25% de acţiuni.

Producţia de maşini din Cehia a crescut anul trecut cu 9,5%, la 1,072 milioane de unităţi, dintre care Skoda a fabricat 53%, TPCA 28%, iar Hyundai 19%, scrie Prague Daily Monitor.

Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din centrul Europei, a cumpărat de la Argus Capital 15 săli de cinema localizate în Cehia, Ungaria şi Slovacia, scrie Bloomberg. Extinderea a costat Cinema City aproximativ 28 de milioane de euro.

Banca centrală a Poloniei a majorat rata dobânzii de referinţă pentru prima dată din iunie 2008, cu scopul de a împiedica creşterea inflaţiei peste ţinta propusă şi pentru a evita slăbirea zlotului polonez, scrie Bloomberg. Creşterea a fost de 0,25%, dobânda ajungând la 3,75%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va pune la dispoziţia Macedoniei un credit preventiv în valoare de 476 mil. euro, ca parte dintr-un acord întins pe doi ani, scrie The Wall Street Journal.