Două blocuri din Voluntari, scoase la vânzare. BCR are de recuperat 20 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga 23.01.2011

Divizia de insolvenţă şi reorganizare judiciară a grupului PricewaterhouseCoopers (PwC) încearcă să vândă pentru nouă milioane de euro două blocuri ridicate parţial în proiectul Terra Residence din Voluntari, aflat în insolvenţă, proiect din care Banca Comercială Română are de recuperat circa 20 de milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus de PwC pentru firma Terra Vision.

Dezvoltatorul proiectului a intrat în insolvenţă după ce a construit şi vândut patru blocuri cu 272 apartamente şi a început alte trei blocuri, cu aproape 400 de unităţi, pentru care a semnat însă antecontracte cu doar aproximativ o sută de cumpărători.

Din cele trei blocuri nefinalizate, PwC propune vânzarea a două structuri cu 300 de apartamente (30.000 de euro/apartament nefinalizat) şi continuarea construcţiei pentru un al treilea bloc, ale cărui apartamente să fie vândute către clienţii cu antecontracte.

Firma deţinută de Daniel Thomas (90%) şi Sorin Alexandru Balint (10%) a acumulat datorii de 142 mil. lei (33 mil. euro) şi a intrat în insolvenţă inclusiv ca urmare a "managementului defectuos", potrivit raportului PwC.

Compania Terra Vision nu a mai depus din 2008 bilanţul contabil la Ministerul de Finanţe. Reprezentanţii Terra Vision nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Astfel, reprezentanţii administratorului judiciar spun că reprezentanţii Terra Vision au folosit "mijloace frauduloase pentru a-şi însuşi sume care pot depăşi 14 mil. euro". Printre mijloacele folosite, administratorul judiciar precizează încasarea de avansuri "fără a elibera ulterior chitanţă şi fără a înregistra aceste sume în contabilitate" sau "direct în conturile personale", precum şi transferarea "în mod fraudulos" a unui teren şi patru autoturisme din averea debitoarei către o altă firmă.

Pwc îşi propune să reorganizeze activitatea firmei, în condiţiile în care activele imobiliare din portofoliu sunt evaluate la 13,4 mil. euro, potrivit DTZ Echinox, astfel că intrarea în faliment şi lichidarea firmei ar însemna pentru BCR recuperarea a ceva mai mult de jumătate din creanţe.

Planul propus este de continuare a lucrărilor la blocul G1, în care ar urma să fie realizate 111 apartamemte, faţă de un plan iniţial care prevedea 77 de unităţi, cu scopul de a vinde locuinţele către clienţii care au ante-contracte în cele trei blocuri rămase neterminate şi care au plătit avansuri de circa 10 milioane de lei (2,4 mil. euro). Investiţia necesară pentru finalizarea acestui bloc a fost estimată la 3,4 mil. euro, urmând a fi finanţată printr-un nou credit BCR.

Reprezentanţii PwC au declarat pentru Mediafax că până în prezent nu au primit nicio ofertă pentru vânzarea blocurilor.