Trebuie Guvernul să vândă companiile de stat pentru a putea rambursa împrumutul de la FMI?

Autor: Claudia Medrega 24.01.2011

Anul viitor ajunge la scadenţă împrumutul record de aproape 20 mld. euro de la finanţatorii externi, iar Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor începe să ramburseze ratele aferente tranşelor primite, una dintre problemele discutate fiind dacă Guvernul va trebui să vândă din active pentru a putea returna banii.


Recent, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al FP, a declarat că Guvernul trebuie să vândă din activele deţinute pentru a putea returna împrumutul de la FMI, potrivit Reuters.

El a spus că Fondul Proprietatea (FP) estimează că Guvernul ar putea obţine, în următorii doi ani, aproape 1,5 mld. euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat.

Până acum autorităţile au plătit doar dobânzi aferente împrumutului record de aproape 20 mld. euro semnat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în urmă cu aproape doi ani.

Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă peste 600 mil. euro la cotaţia din prezent a DST.

"Rambursarea împrumutului se face în tranşe. Nu există o presiune mare. În niciun caz nu se poate pune problema că Guvernul nu poate să ramburseze împrumutul dacă nu vinde pachete din companiile de stat. Vânzarea este o soluţie care poate să fie luată în considerare. A fost anunţată deja intenţia Guvernului de a vinde pe bursă pachete de acţiuni. Nu este un lucru neaşteptat. Însă nu cred că Guvernul este obligat, nu trebuie să facă acest lucru pentru că este presat de rambursarea împrumutului", a declarat analistul Aurelian Dochia.

Autorităţile române se confruntă cu o datorie publică în creştere rapidă de la o lună la alta, iar în acest an trebuie să ajusteze semnificativ deficitul bugetar la 4,4% din PIB, de la nivelul de 6,8% din PIB ţintit în 2010, pentru ca în 2012 dezechilibrul fiscal să fie diminuat la 3% din PIB. Dochia a menţionat că strategia de vânzare pe bursă este foarte bună având în vedere că pe lângă banii care pot să ajungă la buget, se poate realiza o îmbunătăţire a activităţii în unele sectoare cheie ale economiei, cum ar fi cel energetic.

"Listarea la bursă are efecte favorabile în privinţa performanţelor companiilor, în condiţiile în care totul este transparent şi există presiuni asupra managementului societăţilor. Direcţia în care vrea să meargă Guvernul este bună. Există rezerve ca firmele de stat să meargă mai bine."

În acest an România va plăti FMI dobânzi în valoare de 266 milioane DST (circa 300 mil. euro) pentru tranşele primite până la finele lunii decembrie, similar cu suma achitată până acum, iar prima rată din 2011, de circa 78 milioane euro, este programată pentru 1 februarie.

România plăteşte FMI o dobândă anuală de 3,5%, calculată la soldul tragerilor efectuate până la data respectivă şi nerambursat.

Din împrumutul de la FMI, de circa 13 mld. euro, la buget au ajuns doar aproximativ 2 mld. euro. În schimb banii de la Comisia Europeană, de circa 5 mld. de euro, sunt direcţionaţi către Finanţe.

Dochia a amintit că cea mai mare parte a împrumutului se rambursează din rezerva valutară a BNR, nu de la buget, astfel că nu există o constrângere dată de rambursarea împrumutului. La sfârşitul anului trecut rezerva valutară a ajuns la 32,4 mld. euro.

"Este preferabil ca rezerva valutară a BNR să rămână la un nivel ridicat în perioada următoare, având în vedere incertitudinile pieţelor financiare."

Ce vrea statul să vândă

Statul vrea să vândă în acest an pe Bursă acţiuni de peste un miliard de euro. Ministerul Economiei îşi propune să plaseze 15% din Transelectrica în iunie, 15% din Transgaz în septembrie, iar oferta publică iniţială (IPO) pentru 15% din Romgaz ar putea avea loc în decembrie. Statul mai pregăteşte şi vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom, fără a preciza încă momentul ofertei.

Vânzarea celor patru pachete de acţiuni ar putea aduce Ministerului Economiei peste un miliard de euro, luând în calcul preţurile la care se tranzacţionează pe Bursă Transgaz, Transelectrica şi Petrom şi evaluările analiştilor pentru Romgaz, companie aflată în portofoliul Fondului Proprietatea. Calendarul ofertelor publice se regăseşte într-un document al Guvernului.

Câţi bani mai are România de luat de la FMI, CE şi BM

România mai are de încasat 3,1 mld. euro din pachetul de finanţare de aproape 20 mld. euro.

De la Fond a mai rămas de tras a opta tranşă, de circa un miliard de euro, în timp ce la Comisia Europeană încă aşteaptă să fie eliberate două tranşe în valoare totală de 1,4 mld. euro.

Bruxellesul a fixat o serie de criterii suplimentare faţă de Fond, a căror îndeplinire este în întârziere.

De asemenea, Banca Mondială a acordat până acum numai o tranşă, în septembrie 2009, din cauză că Guvernul are restanţe la reforme precum cele care vizează sectorul de sănătate sau protecţia socială, iar legea pensiilor şi cea a salarizării de-abia au fost adoptate.

Joi, Banca Mondială a aprobat eliberarea celui de-al doilea împrumut, de 300 mil. euro din cadrul înţelegerii de finanţare în sumă de un miliard de euro.