Priorităţile Braşovului: domeniul schiabil, grădina zoologică, parc, pasaj rutier, centură

Autor: Laurentiu Cotu 24.01.2011

Braşovul are ca obiective pentru acest an modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov, reabilitarea grădinii zoologice şi a parcului, realizarea unui pasaj rutier şi a tronsonului trei al centurii. Dintre acestea, doar pârtiile de schi şi grădina zoologică vor fi gata în 2011.



Unul dintre cele mai importante proiecte ale Braşovului este demararea şi totodată finalizarea în acest an a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a domeniului schiabil din Poiana Braşov, investiţie care se ridică la 120 mil. lei (circa 28 mil. euro).

Proiectul este susţinut din fonduri ale Ministerului Turismului şi din bugetul local al Primăriei Braşov. Investiţia prevede lucrări noi şi de reabilitare a domeniul schiabil existent, construirea unui lac de acumulare de 120.000 de metri cubi pentru înzăpezirea a 60 de hectare de pârtii, instalaţii de transport pe cablu, dezvoltarea infrastructurii conexe, energie electrică sau telecomunicaţii.

Domeniul schiabil din Poiana Braşov va fi extins cu încă trei tronsoane de pârtii, iar transportul pe cablu se va prelungi cu două trasee. Conform proiectului, pentru realizarea comunicaţiei între operatorii şi supraveghetorii telefericelor, precum şi între staţiile importante de înzăpezire, pe lângă cablurile de medie tensiune va fi montat şi un cablu de fibră optică, care va permite transmisia de imagini video de pe munte. În acelaşi mod se va putea afla în timp real starea vremii sau a pârtiilor.

În prezent, în staţiunea Poiana Braşov există şapte pârtii de schi (Lupului, Sulinar, Sub Teleferic, Drumul Roşu, Kanzel, Stadion, Bradul), trei feluri de instalaţii pe cablu (telecabina Kanzel şi Capra Neagră, telegondola Postăvarul Expres) şi cinci teleschiuri. Potrivit municipalităţii braşovene, realizarea proiectului de reabilitare şi modernizare a domeniului schiabil din Poiana Braşov va duce la dezvoltarea infrastructurii de schi din ţară, în condiţiile în care România organizează în 2013 jocurile olimpice de iarnă pentru tineretului european.

"Până la finele anului avem în plan finalizarea infrastructurii de schi din Poiana Braşov, proiect pentru care au fost alocaţi circa 120 mil. lei. Totodată, pentru 2011 ne propunem şi finalizarea unor lucrări de reabilitare a grădinii zoologice şi a parcului din Braşov, mansardarea unei şcoli generale şi construirea unei săli de sport, investiţii care se ridică în total la peste 32 mil. lei", a declarat George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.

Pentru lucrările de reabilitare a grădinii zoologice şi a parcului din Braşov au fost alocaţi peste 29,6 mil. lei (circa 7 mil. euro), fondurile provenind atât din bugetul local al primăriei, cât şi de la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Grădina Zoologică Braşov a intrat în reabilitare în urma includerii în programul "Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice", program finanţat de Ministerul Mediului din fondul alocat pentru implementarea programelor şi subprogramelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor. Autorizaţia de construire a fost emisă în luna octombrie a anului trecut.

Proiectul prevede realizarea mai multor categorii de lucrări, respectiv completarea dotărilor existente şi realizarea de construcţii noi. Grădina zoologică găzduieşte în prezent aproximativ 760 de animale din 65 de specii.

Un alt proiect pe care municipalitatea braşoveană intenţionează să-l demareze în acest an este pasajul rutier denivelat pe Strada Independenţei, valoarea investiţiei fiind de peste 21,9 mil. lei, TVA inclusă (circa 5,2 mil. euro). Investiţia vizează construcţia unui pasaj suprateran de traversare a căii ferate Braşov-Sighişoara, care va înlocui actuala trecere la nivel cu calea ferată.

Proiectul include lucrarea de traversare a liniei, în lungime totală de 588 metri, plus rampe de racordare cu străzile existente. Pasajul propriu-zis va avea 276 de metri lungime, cu o bandă de circulaţie pentru fiecare sens şi trotuare pentru pietoni. Termenul de finalizare a lucrărilor este prevăzut

într-un interval de 25 de luni de la demararea proiectului, fiind alocaţi bani atât din bugetul primăriei, cât şi prin Programul Operaţional Regional în intervalul 2007-2013.

Construcţia pasajului suprateran vine în completarea arterei rutiere ce va fi realizată tot începând cu acest an în interiorul zonei economice Coresi, contribuind la dezvoltarea unei legături directe pe axa est-vest a municipiului şi restul zonelor din polul de creştere Braşov (zona metropolitană).

"În acest an ne-am propus şi demararea lucrărilor pentru tronsonul trei al centurii Braşov şi reamenajarea Pieţei Unirii. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 19 mil. euro", a precizat primarul municipiului Braşov.

Pentru realizarea tronsonului trei al ocolitoarei municipiului Braşov au fost alocaţi 18 mil. euro atât din bugetul primăriei, cât şi din alte fonduri. Acest tronson va avea patru benzi pe o lungime de 5,2 km şi va contribui la descongestionarea cu 45% a traficului greu din oraş. Odată cu finalizarea proiectului, întreg oraşul Braşov va putea fi ocolit.

În anul 2006 s-a deschis pentru trafic primul tronson al ocolitoarei municipiului Braşov în lungime de 4 km, lucrarea fiind continuată cu tronsonul doi, care a fost finalizat în trimestrul patru din 2009. Cel de al doilea tronson înseamnă 6,43 km de şosea, două poduri şi un pasaj. Primăria Braşov mai vrea să demareze în acest acest an şi o investiţie de peste 4,3 mil. lei (circa 1 mil. euro) în reamenajarea Pieţei Unirii, având în vedere creşterea potenţialului turistic al centrului istoric din Braşov.