UPDATE: Brokerii: N-am văzut de mult atâta efervescenţă pe Bursă, FP nu a înşelat aşteptările - EXCLUSIV ZF EXPERT VIDEO FONDUL PROPRIETATEA

Ziarul Financiar 26.01.2011

Liviu Giugiumică director general al Unicredit CA IB Securities

Am o părere foarte bună faţă de listarea Fondului Proprietatea, suntem încântaţi. N-am văzut de multă vreme atâta efervescenţă pe piaţă, cu toate că prima zi este mai euforică de obicei. Este un pas foarte mare pentru Bursă.

Preţul din prima zi este apropiat de aşteptările noastre. Dacă se ia în calcul ultimul preţ de tranzacţionare înainte ca tranzacţiile să fie sistate, de 0,5 - 0,52 lei, şi evoluţia indicilor în această perioadă, de 16% - 20%, se ajunge la un preţ de nivelul de 0,6 lei şi un pic care a fost astăzi. Noi avem un preţ ţintă pe acţiunile Fondul Proprietatea de 0,88 lei, însă acest lucru nu înseamnă că ţinta trebuie să fie atinsă imediat.

Având în vedere că acţiunile Fondul Proprietatea reprezintă circa 45% din free-floatul Bursei şi piaţa înainte făcea cam 5 milioane de euro, cu aproximaţie şi Fondul ar trebui să facă un rulaj asemănător. Astăzi (ieri - n. red.) se văd volume relativ mari şi pe SIF-uri.

Bineînţeles că Bursa va beneficia de intrări de capital străin. Este de aşteptat acest lucru pentru că Fondul Proprietatea are un impact internaţional, numele lui Franklin Templeton fiind cunoscut de străini şi apreciat.

Rareş Nilaş director general al BT Securities

Fondul Proprietatea nu a înşelat aşteptările nici ca preţ de tranzacţionare şi nici ca valoare de transfer din prima zi. Discutăm de tranzacţii de 45 mil. euro şi părerea mea este că cei care au tranzacţionat sunt în mare parte străini. În continuare mă aştept ca rulajul să coboare şi Bursa să facă undeva la 9-10 milioane de euro tranzacţii zilnice.

Cel puţin în cazul nostru clienţii sunt împărţiţi cam în mod egal între cei care vor să cumpere şi cei care vor să vândă. Nu mă aştept să fie un emitent extrem de volatil, cred că speculatorii nu vor fi foarte atraşi să tranzacţioneze acţiuni Fondul Proprietatea.

Bogdan Câmpianu directorul departamentului pieţe de capital al Raiffeisen Capital&Investment

Nu se poate ca acţiunile Fondului Proprietatea să se tranzacţioneze la acelaşi discount faţă de activ ca acela de pe SIF-uri pentru că FP are mult mai multe avantaje faţă de acestea din urmă, cum ar fi calitatea managementului şi cea a activelor sau structura portofoliului. De aceea cred că există destule premise ca preţul acţiunilor Fondului Proprietatea să urce în continuare şi să reducă din decalajul faţă de activul net.

Nu cred că fondurile de investiţii cu care am stat de vorbă la road-showurile organizate pentru promovarea Fondul Proprietatea vor intra la tranzacţionare din prima zi sau săptămână.

De obicei fondurile străine nu sunt interesate să deţină participaţii de control în societăţile în care investesc şi să se implice în managementul acestora. Structura acţionariatului unui astfel de fond precum Fondul Proprietatea este destul de dispersată în străinătate. La SIF-uri se dorea controlul pentru a se putea înlocui managementul.

Florin Ilie directorul departamentului pieţe de capital al ING Bank

Având în vedere că cererea de acţiuni Fondul Proprietatea este preponderent străină, respectiv fonduri de investiţii şi vânzătorii sunt mai ales investitori locali, cred că evoluţia preţului acţiunilor FP va fi ascendentă în continuare dacă şi pieţele internaţionale vor fi pe creştere. Tranzacţiile short pe acţiunile Fondul Proprietatea cred că vor îmbunătăţii lichiditatea pe acest emitent şi vor contribui la o mai mare stabilitate a preţului de piaţă pentru că suntem o bursă emergentă şi teoria de pe pieţele dezvoltate nu se aplică la noi.

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM

Preţul de deschidere, coincidenţă sau nu, a fost cel anunţat ieri în presă. Există o zicală care spune: când investitorii au răspunsurile la toate întrebările este posibil să nu înţeleagă întrebările. Vreau să cred că răspunsurile brokerilor au fost fundamentate şi preţul este cel corect. FP, prin modul cum va fi administrat, va conduce la un plus de transparenţă şi la creşterea capitalizării astfel încât piaţa de capital să devină, din păcate de cele mai multe ori doar declarativ, o sursă de finanţare a economiei.