Ce se întâmplă cu procesul de despăgubire?

Ziarul Financiar 25.01.2011

Reluarea procesului de despăgubire, pe data de 2 mai, depinde acum de preţul acţiunilor pe Bursă. Cei care nu au primit acţiuni la Fondul Proprietatea până în prezent ar putea primi mai multe titluri, dacă preţul rămâne la nivelul actual. Dacă până în prezent la 100.000 de lei despăgubire se alocau 100.000 de acţiuni (conversia se realiza la 1 leu/acţiune), la un preţ de conversie de 0,65 lei/acţiune, la 100.000 de lei revin aproape 154.000 de acţiuni, adică cu 54% mai multe. Statul riscă astfel să-şi termine acţiunile.

Printre cei care mai au de luat acţiuni la Fondul Proprietatea se numără şi urmaşii industriaşului interbelic Max Ausnit, care mai au de primit circa 200 de milioane de acţiuni (1,4% din fond) în contul unei despăgubiri de 29 mil. euro solicitată în contul uzinelor metalurgice Titan, Nădrag şi Călan confiscate de comunişti. "După zece ani de la apariţia legislaţiei restituirii, listarea Fondului Proprietatea este un moment extrem de important atât pentru acţionarii Fondului, pentru Bursa Bucureşti, cât şi pentru economia românească", spune Corin Trandafir, avocat şi reprezentantul moştenitorilor Malaxa, Ausnit, Habsburg.

Cei care au primit însă acţiunile la valoarea nominală de 1 leu (adică 100.000 de acţiuni în contul unei despăgubiri de 100.000 de lei) ar recupera în prezent doar 65.000 de lei din vânzarea acestora pe Bursă (la preţul de ieri de 0,65 lei). De aici apare întrebarea: se pot ei adresa mai departe statului pentru a cere diferenţa?

"Există posibilitatea ca foştii proprietari care au fost despăgubiţi cu acţiuni la valoarea nominală de un leu să meargă în instanţă pentru a recupera de la statul român diferenţa dintre 1 leu şi preţul de pe Bursă. Mă aştept ca marii acţionarii privaţi ai Fondului, precum moştenitorii familiilor Malaxa şi Ausnit, să apeleze la instanţă dacă într-un termen rezonabil de timp nu-şi vor recupera acel leu/acţiune. Nu trebuie uitat că Fondul a fost construit pentru despăgubire şi are o puternică componentă morală şi mai puţin de dezvoltare a pieţei de capital. Listarea rămâne însă cea mai bună veste pe care investitorii străini o puteau primi de la România în aceste zile", spune avocatul Gheorghe Piperea.