Ce au declarat principalii actori din spatele listării Fondului Proprietatea

Ziarul Financiar 25.01.2011

Oficiali ai pieţei de capital, politicieni şi acţionari au fost ieri prezenţi la listarea Fondului Proprietatea, cu toţii conştienţi că asistă la scrierea istoriei.



Varujan Vosganian membru PNL şi fost ministru de finanţe şi al economiei în guvernul Tăriceanu

Este foarte important ce anume se va întâmpla cu Fondul Proprietatea şi cu despăgubirile pe care statul român le are de făcut de acum înainte, după listarea Fondului. În ce măsură va fi statul român dispus să compenseze în continuare foştii proprietari, în condiţiile în care renunţarea la participaţia de 38%, cât mai deţine acum statul din Fond, ar pune presiune pe deficitul bugetar. În intervalul în care am fost ministru de finanţe, în 2007 şi 2008, au fost acordate despăgubiri în cuantum total de 1,3 miliarde de euro, în timp ce din 2009 şi până în 2010, a fost alocată o sumă de zece ori mai mică. O altă întrebare la care statul român trebuie să găsească răspunsul este dacă capitalul rămas la Fondul Proprietatea de 1,3 miliarde de euro este suficient pentru cererile de despăgubire.

Bogdan Drăgoi secretar de stat la Ministerul de Finanţe şi membru în conducerea Fondului

Statul va continua procesul de despăgubire şi în acest an şi are tot interesul să folosească participaţia rămasă de 38% din Fond pentru compensaţii. Cred că există perspectivele ca participaţia statului să scadă sub pragul de 33% în acest an. Nu pot să ştiu ce anume vor decide acţionarii privaţi în momentul în care statul va deţine mai puţin de 33%. Pot să dau însă asigurări că statul îşi va folosi acţiunile până la ultimul fost proprietar. Trebuie adăugat că Fondul Proprietatea este un vehicul prin care statul îi despăgubeşte pe foştii proprietari.

Dana Mirela-Ionescu directorul general al Raiffeisen Capital & Investment, liderul consorţiului de brokeri care a intermediat listarea

Este pentru prima dată când Bursa de Valori Bucureşti are un emitent de talia celor internaţionali din punctul de vedere al free-float-ului. Din momentul în care am primit mandatul de intermediere al listării, am fixat un calendar al listării în care am stabilit de comun acord cu administratorul şi principalele autorităţi ale pieţei de capital ca data de 25 ianuarie să fie data listării Fondului. Am reuşit să respectăm acest calendar şi, mai mult, pentru ca investitorii străini să aibă acces uşor la bursă, au fost introduse conturile globale de tranzacţionare şi împrumutul de acţiuni, în primă etapă pentru acţiunile Fondului Proprietatea, pentru ca ulterior aceste mecanisme să fie extinse la restul emitenţilor români.

Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier 2004-2008, fondator al Fondului Proprietatea şi acţionar

Pot spune că am fost nu doar tatăl, ci şi mama Fondului Proprietatea. Ideea înfiinţării Fondului în 2005 a venit din dorinţa de a oferi

despăgubire persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Este adevărat că preţul acţiunii Fondului fluctuează, nu este fix, despăgubirea prin acţiuni este însă o soluţie mai bună decât cea în care foştii proprietari nu primesc nimic. Fondul nu a putut fi listat la Bursă în timpul mandatului meu pentru că procedurile instituţionale şi administrative au avut nevoie de mult timp pentru a fi duse la îndeplinire. Deşi iniţial a fost gândit ca un vehicul de despăgubire, pe parcurs, Fondul a căpătat valenţele unui vehicul de investiţii şi cred că va deveni un investitor major în economie şi în regiune. De asemenea, Fondul, prin administratorul său de talie internaţională, va impune autorităţilor româneşti un comportament sănătos.

Stere Farmache preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

Listarea Fondului Proprietatea egalează sau poate chiar depăşeşte în amploare şi importanţă evenimentul de redeschidere a Bursei de Valori Bucureşti de la mijlocul anilor nouăzeci. În ultimele zile, piaţa de capital şi Bursa au reintrat în atenţia opiniei publice şi cred că listarea fondului va genera o serie de evenimente pozitive pentru economie şi pentru piaţa de capital. Listarea Fondului plasează piaţa de capital pe o altă platformă şi face ca antreprenorii privaţi şi companiile să devină mai relaxaţi în relaţia cu piaţa de capital. Pot spune că listarea unor companii de anvergura Fondului Proprietatea este tipul de tranzacţii de care are nevoie piaţa românească de capital şi de care Bursa a dus lipsă în ultimii ani. Sperăm ca listarea Fondului să fie un catalizator pentru alte listări.