Banca americană Countrywide, divizie a BofA, acuzată de "fraudă masivă" de mai mulţi investitori

Autor: Popescu Vlad 26.01.2011

Banca americană Countrywide, divizie a Bank of America Corp (BofA), a fost chemată în judecată de investitori care susţin că au fost "victime ale unei fraude masive" după ce au investit în titluri constituite din pachete de credite ipotecare, transmite Reuters citată de Mediafax Business.

Acţiunea a fost intentată luni la un tribunal din New York de către 12 părţi vătămate. Printre acestea se numără fondurile din grupul TIAA-CREF, New York Life Insurance şi Dexia Holdings.

Potrivit plângerii, investitorii au cumpărat, între anii 2005 şi 2007, pentru câteva sute de milioane de dolari, titluri de valoare constiuite din credite ipotecare promovate de Countrywide ca "investiţii conservatoare, cu risc redus".

Investitorii susţin că banca a făcut reclamă falsă instrumentelor financiare, supraevaluând gradul de siguranţă oferit de acestea şi ignorând legislaţia privind subscrierea de valori mobiliare.
Astfel, se arată în plângere, ratingul de credit al celei mai mari părţi a titlurilor cumpărate a căzut de la "AAA" la "junk", provocând pierderi semnificative investitorilor.

Aceştia cer atât plăţi compensatorii, cât şi sancţionarea Countrywide.