Preţurile în creştere la FP din prima zi au atras vânzătorii

Autor: Stefan Musgociu 26.01.2011

Bursa a scăzut miercuri cu 0,53%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 1,46% şi, totodată, au asigurat 88% din lichiditatea bursei, cu tranzacţii în valoare cumulată de 141,9 milioane lei (33,3 milioane euro).

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede că reculul înregistrat de acţiunile FP a fost determinat de unii vânzători, care nu au intrat marţi la tranzacţionare, ci au aşteptat stabilizarea preţului.

"Preţul foarte bun la care s-au tranzacţionat acţiunile FP în şedinţa anterioară a atras în piaţă mai mulţi vânzători. Astfel, s-a creat presiune pe cotaţie. Totuşi, este îmbucurător că volumele de tranzacţionare au fost şi azi mari. Din interesul ridicat pe care l-am văzut şi în şedinţa de astăzi, cred că până în vară rulajul zilnic al acţiunilor FP se va situa în jurul valorii de 10 milioane euro", a declarat Tod.

În primele zece minute investitorii au introdus mai multe ordine de cumpărare pentru acţiunile Fondului, astfel că aceste titluri au avansat cu maximum 1,85%, la 0,6615 lei. Ulterior, situaţia s-a inversat, oferta depăşind cererea, astfel că preţurile au început să scadă. În ultima oră unii investitori au fost mai activi la tranzacţionare şi, totodată, au pus presiune la vânzare, astfel că preţul a scăzut pentru scurt timp cu 2,9%, la 0,6305 lei. La finalul şedinţei, acţiunile Fondului au fost cotate la 0,64 lei, preţ în scădere cu 1,46%. Cu puţin înainte de ora 15:50, au fost efectuate trei tranzacţii negociate cu 0,17% din toate acţiunile FP, pentru 15,6 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la acelaşi preţ, de 0,64 lei.

Tod spune că în perioada următoare şi alţi investitori şi-ar putea axa atenţia spre acţiunile Fondului, dar numai cu condiţia ca rulajele să se menţină ridicate.

"Dacă volumele vor scădea şi vor ajunge comparabile cu cele ale SIF-urilor, interesul marilor investitori nu va apărea sau va dispărea pentru cei care au avut un oarecare interes", a adăugat el.

Spre deosebire de acţiunile FP, majoritatea titlurilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi. Apoi, piaţa a început să scadă uşor. Punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 16:15, când media pieţei era în scădere cu 1,24%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,53%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,58% sub nivelul de marţi.

Deşi în prima parte a şedinţei, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost pe creştere uşoară, cotaţiile au trecut pe scădere după ora 15:30, când în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare. Astfel, indicele BET-FI a înregistrat un recul de 1,31%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,7%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 1,5%.