CSA a decis deschiderea procedurii de faliment la Delta Asigurări

Autor: Ciprian Valentin Botea 26.01.2011

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a retras autorizaţiile de funcţionare ale Delta Asigurări şi Delta Addendum, două companii de dimensiuni mici aflate în lichidare voluntară din 2009, iar în paralel a decis deschiderea procedurii de faliment. Companiile sunt deţinute de Petromservice, firmă despre care se vehiculează că a fost controlată indirect de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. MKB Romexterra are o participaţie de 35% la Delta Asigurări, care deţine şi Delta Addendum.

"Am decis declanşarea falimentului pentru că numai în acest fel dosarele de daună nelichidate de cele două societăţi din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate şi plătite de către Fondul de Garantare din cadrul CSA. Fondul îşi dovedeşte utilitatea şi de această dată", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Delta Asigurări şi Delta Addendum nu mai au contracte de asigurare în vigoare, dar au peste 800 de dosare de daună nelichidate, valoarea pretenţiilor formulate de asiguraţi şi aferente acestor dosare fiind de aproximativ 1,9 miliarde de lei (circa 450.000 de euro). Delta Addendum a subscris în 2009 prime brute de aproape 15 miliarde lei şi a plătit despăgubiri de 14,4 milioane de lei.

Legea prevede ca persoanele asigurate, deţinătorii de poliţe de asigurare şi beneficiarii contractelor de asigurare să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare în cazul în care creanţele nu au putut fi onorate de societatea de asigurare. Fondul a plătit până acum despăgubiri câtorva mii de clienţi ai ADAS, Euroasig, Grup As sau Metropol, companii intrate în faliment.

Primul faliment din asigurări a fost cel al societăţii Grup As, în 2003, urmat de cele ale companiilor ADAS şi Metropol, în acelaşi an.

Ultimul asigurător intrat în faliment a fost Euroasig, companie deţinută de grupul Balkan Petroleum, care fusese plasată sub administrare specială în vara lui 2008 din cauza deteriorării indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate. Până în aprilie 2009, Fondul de Garantare instrumentase peste 1.100 de dosare de daune primite de la clienţii Euroasig şi efectuase plăţi de 2,5 milioane lei.

Delta Asigurări şi Delta Addendum deţineau împreună o cotă de piaţă de 0,18% în funcţie de primele brute subscrise la sfârşitul lui 2009.