Cât au câştigat fondurile Carpatica din listarea FP?

Autor: Roxana Pricop 26.01.2011

Stock şi Global, fonduri mutuale administrate de societatea Carpatica Asset Management, au înregistrat creşteri consistente ale unităţilor marţi, 25 ianuarie, ca urmare a expunerii ridicate pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Fondul de acţiuni Carpatica Stock a înregistrat un randament zilnic de 3,4%, în timp ce fondul diversificat Carpatica Global a crescut cu 2,4% pe 25 ianuarie, ziua în care acţiunile Fondului Proprietatea s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti, după trei ani de tranzacţionare pe "piaţa gri". Acţiunile FP au închis prima şedinţă bursieră la un preţ de 0,649 lei/titlu, cu circa 25% mai mult faţă de ultimul preţ de pe piaţa gri.

Graţie avansului înregistrat de preţul acţiunii FP pe Bursă faţă de preţul de pe piaţa "gri", randamentele înregistrate pe 25 ianuarie de cele două fonduri se ridică la nivelul performanţelor săptămânale raportate de alte fonduri de investiţii.

Cele două fonduri au achiziţionat acţiuni FP de pe piaţa gri începând din septembrie 2009 la un preţ egal cu 20% din valoarea nominală de un leu a acţiunii, ajungând să deţină la finele lunii noiembrie 2010 peste 8 mil. acţiuni, reprezentând 0,05% din capitalul FP. Odată cu listarea Fondului, evaluarea acţiunilor se face la preţul din piaţă. Anterior listării FP, acţiunile erau evaluate în activul celor două fonduri la preţul de achiziţie.

Puţine fonduri mutuale s-au aventurat să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea de pe piaţa "gri", deşi administratorii acestora au susţinut de nenumărate ori potenţialul ridicat pe care îl are fondul. Principalul impediment a fost faptul că acţiunile fondului nu erau tranzacţionate pe o piaţă reglementată.