Tableta şi androidul/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan 27.01.2011

Dicţionarele româneşti curente includ sub acelaşi cuvânt-titlu, tabletă, cel puţin trei cuvinte care au apărut în limba română în epoci diferite, venind din limbi diferite. Alături de cuvântul împrumutat din franceză (unde tablette este, la origine, un diminutiv al lui table "masă"), cu principalele sale două sensuri, cel din farmacie ("pastilă") şi cel din limbajul alimentaţiei (de pildă, în sintagma tabletă de ciocolată), întâlnim şi o extensie de sens românească, tableta ca gen jurnalistic sau literar (texte scurte şi foarte expresive, în maniera celor scrise de Tudor Arghezi ori, în zilele noastre, de Mircea Dinescu). Prima atestare în Dicţionarul de cuvinte recente a tabletei cu acest sens este târzie, din 1974 ("Volumul de poezii «Arena» (. ..) cu o tabletă prefaţă de Geo Bogza", R.lit. 25 IV 74 p. 2). Atât de seducător este genul acesta de jurnalism-literatură încât a produs chiar o specializare scriitoricească, reprezentată de tabletist ("În ultimii ani [Tudor Octavian] şi-a câştigat reputaţia şi existenţa ca pamfletar şi tabletist la Pro Sport, la Naţional, la Academia Caţavencu.", Obs.cult. 30 III 04 şi, pentru o listă mai cuprinzătoare: "(P)amfletari şi tabletişti care s-au impus în atenţia publică (Mircea Dinescu, C.T. Popescu, Mircea Mihăieş, Alex Ştefănescu, Ioan Groşan, Tudor Octavian).", Monitorul de Suceava 8 I 10).

După mijlocul anilor '90, când în ţara noastră a explodat televiziunea, tableta pare a nu mai denumi exclusiv un text scris, extinzându-se şi asupra materialelor parodice difuzate în scurte episoade televizate: "Pentru Pro TV, anul 1997-1998 a marcat o perioadă în care nici un politician nu scăpa din vizorul echipei de la «Chestiunea zilei», condusă de Florin Călinescu, aşa cum foarte puţini erau telespectatorii care pierdeau vreun episod al celebrei tablete zilnice." (Z.fin. 28 XI 05).

Gadgeturile numite tablete, despre care oamenii de rând au început să audă cu mai puţin de 10 ani în urmă, sunt, în toate limbile (fr. tablette, sp. tableta, it. tavoletta etc.), calcuri după englezescul tablet, la origine (sec. XIII), cuvânt împrumutat din franceză pentru a denumi "tablele (lui Moise)", apoi "tăbliţa de scris", apoi (pe la 1600) "pilula" şi, spre 1900, "blocul de foi de hârtie". Prima tabletă grafică operaţională (graphics tablet), planşa electronică pe care se poate desena cu un creion special, imaginea apărând pe un monitor (şi, mult mai târziu, pe placa însăşi), datează din 1964. Folosită multă vreme exclusiv de arhitecţi şi graficieni, tableta grafică a ajuns în zilele noastre un banal cadou de Crăciun făcut preşcolarilor ("O tabletă grafică pentru copiii deştepţi", Chip 26 VIII 10).

Tableta PC (engl. tablet personal computer sau, mai scurt, tablet PC), în care, evident, "PC" se citeşte ca în engleză, este o sintagmă lansată la începutul mileniului trei de Microsoft pentru a denumi un concept inovator: un computer personal portabil, echipat cu ecran tactil (touchscreen), care încape în buzunar. În 2002, deja, "o mână de producători mari de computere au participat la lansarea cu tam-tam a primelor Tablet PC-uri la New York. În esenţă, este vorba de computere portabile capabile să recunoască scrisul de mână aplicat pe ecranul acestora, dar care pot lucra şi ca nişte laptopuri obişnuite" (Z.fin. 17 XI 03). Spre sfârşitul deceniului, presa titra: "Războiul tablet PC-urilor. Microsoft versus Apple" (Ev.z. 8 I 10 p. 10). Iar acum, la începutul deceniului al doilea, tortul pare a fi fost deja împărţit: la cel mai mare târg de produse electronice, care se desfăşoară la Las Vegas în ianuarie, "au fost lansate peste 80 de tablet PC-uri, însă analiştii spun că niciunul nu poate fi considerat un rival pentru Apple iPad, nici măcar tableta Xoom a celor de la Motorola, votată cel mai bun gadget. De menţionat este că majoritatea tabletelor rulează sistemul de operare Android de la Google şi doar câteva vin cu Windows 7" (Capital 10 I 11). Iar preţurile s-au democratizat: "Citeşte ziarele şi uită-te la filme pe tableta de 99 de euro" (Libertatea 18 XII 10).

Cuvintele cheie ale poveştii tabletelor par a fi: "sistem de operare" şi "android". Cât despre oameni - să aibă parale şi să le cumpere.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.

Cuvinte cheie: tabletă, tabletist, tabletă grafică, tablet PC

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog (absolvent de spaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şi publicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia. Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibă nepoţi. Are un nepot.