Şeful celui mai mare dealer Iveco: vânzările de camioane grele se vor dubla anul acesta

Autor: Bogdan Alecu 27.01.2011

Vânzările de camioane grele, de peste 18 tone, vor reveni în acest an la nivelul atins în 2006, înainte de "boomul" din 2007, potrivit declaraţiilor lui Stefano Albarosa, CEO al Cefin, cel mai mare dealer Iveco de pe piaţa locală.

Astfel anul acesta vânzările de camioane grele ar putea atinge un nivel de aproape 4.400 de unităţi, volum dublu faţă de cel din 2010. Anul trecut acest segment a fost singurul de pe întreaga piaţă care a înregistrat un avans, creşterea fiind de aproape 50% la aproape 1.900 de unităţi, aceasta venind după un an 2009 în care vânzările au scăzut cu până la 90% pe fondul crizei economice.

Revenirea poate începe cu vânzările de camioane

"Noi considerăm că perioada crizei a trecut. De aproape 12 luni nu am mai văzut nicio schimbare în mai rău a pieţei, din martie-aprilie 2010 piaţa fiind stabilă. Acum orice jucător din piaţa transporturilor care şi-a adaptat businessul la noile condiţii nu trebuie să-şi mai facă probleme", a spus Stefano Albarosa.

Potrivit declaraţiilor lui Fabio Razzetto, directorul Afin, divizia de finanţare a Iveco, anul trecut pe piaţa locală 35% din firmele de transport şi-au închis businessul în România pe fondul crizei, ceea ce a determinat ca acestea să returneze firmelor de leasing camioanele şi implicit să crească numărul acestora tranzacţionate pe piaţa second-hand.

"Anul acesta piaţa totală de vehicule comerciale nu mai are cum să scadă. Din piaţă primim semnale bune, iar portofoliul de comenzi nu a mai fost aşa sănătos de doi ani. În ultimele luni am avut o medie a comenzilor de 70-100 de unităţi pe lună", a spus Albarosa.

Cota de piaţă a Cefin a crescut anul trecut de la 8 la 12% din piaţa vehiculelor comerciale. Compania a comercializat anul trecut aproape 900 de vehicule noi şi 700 second-hand, în valoare totală de aproape 70 mil. euro potrivit calculelor ZF.

"Anul trecut Cefin a vândut 66% din totalul vehiculelor comerciale Iveco de pe piaţa locală şi peste 80% din camioanele mărcii", a spus Albarosa.

Potrivit şefului Cefin compania urmează să semneze trei comenzi pentru camioane de peste 18 tone care vor fi vândute către trei clienţi.

Anul trecut printre flotele livrate de Iveco România s-au numărat 185 de camioane Iveco Stralis către Edy International Spedition şi 426 de vehicule de teren Massif către Poliţia de Frontieră.

Dacă vânzările de camioane şi-au revenit, proprietarii Cefin au avut probleme cu un proiect imobiliar din Bucureşti, astfel că ansamblul de locuinţe Cortina Residence din Băneasa a intrat în faliment cu datorii de 25 mil. euro. Proiectul prevedea construcţia a 270 de aprtamente, dar a fost stopat când construcţia era la stadiul de structură.