Fondurile alocabile pentru România sunt mai mari decât poate BVB absorbi

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 27.01.2011

Bursa a revenit la nivelul de miercuri, susţinută de acţiunile BRD (BRD), care au urcat cu 2,78% chiar la închidere, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să domine lichiditatea, cu operaţiuni de 104,2mil. lei (24,4mil. euro), deşi rulajul a scăzut faţă de ziua anterioară. Deşi numărul de titluri FP tranzacţionate a scăzut faţă de şedinţele anterioare, aceste acţiuni au continuat să conducă detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 104,2 mil. lei (24,4 mil. euro). Aceste titluri au asigurat 82% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 127mil. lei (29,7mil. euro). În total, au fost realizate operaţiuni cu titluri reprezentând 1,2% din acţiunile fondului. La închiderea şedinţei, acţiunile FP erau cotate la 0,63 lei, preţ cu 1,56% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank, spune că este prea devreme ca investitorii să tragă o concluzie privind evoluţia zilnică a discountului la care tranzacţionează acţiunile FP faţă de valoarea unitară a activului net.

"La acest moment al maturităţii acţiunii FP, este încă de ajuns un număr redus de decizii investiţionale pentru a impacta semnificativ comportamentul titlurilor pe piaţă. Acest fapt nu va mai fi valabil odată ce se creează un istoric relativ credibil de tranzacţionare, respectiv un volum mediu zilinic sustenabil şi un palier de preţ stabil. Cred că acest orizont este de aproximativ o lună", a declarat Ilie.

Investitorii care au tranzacţionat contracte futures cu activ suport pe acţiunile FP estimau pentru luna martie preţuri sub ultima cotaţie de miercuri. Contractele futures de la Sibex cu scadenţa în martie erau cotate la 0,629 lei/acţiune, iar derivatele de la BVB aveau un preţ de 0,625 lei/acţiune.

Ilie crede că investitorii străini care vor cumpăra acţiuni FP îşi vor diversifica portofoliul şi prin achiziţia altor titluri care sunt lichide şi ale căror emitenţi au o situaţie fundamentală solidă.

"Fondurile alocabile investiţiilor de portofoliu în România sunt mai mari decât poate BVB absorbi, din cauza lipsei de emitenţi mari, lichizi, cu free float ridicat. Odată ce avem astfel de emitenţi ca FP, atenţia invesitorilor este captată, iar pe măsură ce creşte gradul de informare asupra pieţei româneşti, prin analiza situaţiei FP, creşte şi gradul de vizibilitate şi transparenţă al altor emitenţi interesanţi. Intrăm din nou pe radarul unor investitori semnificativi", a adăugat el.

Brokerul a mai afirmat că fondul este interesant pentru investitori atât pentru activele pe care le are, cât şi pentru administrator, în măsură aproape egală.

"Pentru active, pentru că acolo stă valoarea companiei. Pentru administrator, că acesta este garantul ca acţionarii să îşi poată realiza efectiv valoarea din activele respective", a explicat el.

Acţiunile BRD au readus astfel indicele general al bursei BET-C la nivelul de la finalul şedinţei precedente, de la un recul de aproape 1%.

Totodată, titlurile băncii au ridicat indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,14% peste şedinţa anterioară.