Consumul record din toamnă a propulsat economia americană cu 3,2%

Autor: Radu Racu 28.01.2011

Creştere economică a Statelor Unite a accelerat în ultimul trimestru al anului trecut, după ce consumul a înregistrat cel mai ridicat nivel din 2006 până în prezent, scrie Bloomberg.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Comerţului au arătat un avans de 3,2% al Produsului Intern Brut în intervalul octombrie-decembrie, precum şi cea mai mare reducere a stocurilor din ultimele două decenii. Vânzările finale au avansat cu 7,1%, maximul din 1984 până în prezent.

Marii beneficiari ai exploziei consumului sunt Apple şi General Electric. Persepectivele pentru 2011 sunt optimiste în privinţa cheltuielilor de consum, în condiţiile unei politici de relaxare fiscală care va lăsa mai mulţi bani în buzunarele americanilor.

Maşina americană de consum îşi revine din criză

Cheltuielile gospodăriilor, cu o pondere de 70% în Produsul Intern Brut, au avansat cu 4,4%, maximul după primul trimestru din 2006, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ. În 2010, economia americană a urcat cu 2,9%, cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, după ce în 2009 a scăzut cu 2,6%