Alarmă: creşterea încasărilor din TVA a încetinit la 25%

Autor: Claudia Medrega 30.01.2011

Ritmul de creştere a încasărilor din TVA a încetinit în decembrie aproape la jumătate faţă de cel din noiembrie, fiind cel mai redus avans înregistrat după decizia de creştere a cotei cu cinci puncte procentuale.

Sumele colectate din TVA au înregistrat în decembrie un plus de 25% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în timp ce în noiembrie creşterea a fost de 45%.

Criza i-a determinat pe români să îşi reducă bugetul de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă. Acest lucru s-a resimţit asupra vânzărilor jucătorilor din retail.

Şi reprezentanţii retailului tradiţional au resimţit scăderea consumului.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, care nu include comerţul cu autovehicule, înregistra în noiembrie o scădere de circa 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

În schimb, la nivelul pieţei auto în noiembrie s-au vândut aproape 11.000 de autoturisme, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, iar în decembrie aproape 6.800, în scădere cu 18%. În octombrie a fost o creştere de 0,5%, la 10.430.

Majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu 1 iulie a determinat o creştere a încasărilor, aducând veniturile bugetare în teritoriul pozitiv. Tendinţa ascendentă începută în luna iulie a continuat până la sfârşitul anului.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general, după contribuţiile sociale. Analiza principalelor poziţii bugetare în funcţie de încasările de anul trecut şi cele de anul anterior arată slăbiciunea economiei.