Egiptul rămâne în continuare un butoi cu pulbere, iar protestele riscă să destabilizeze tot nordul Africii şi Orientul

Autor: Alexandru Stefan Matei 30.01.2011
Protestele din Egipt continuă în condiţiile în care schimbările făcute de preşedintele Hosni Mubarak - numirea unui nou guvern şi, pentru prima dată de când este la putere, desemnarea unui vicepreşedinte - nu sunt îndeajuns în ochii populaţiei, scrie presa internaţională.

"Noi nu murim doar ca el să schimbe miniştrii. Vrem o democraţie cu mandate prezidenţiale limitate. Nu ascultă ce vrea poporul", spunea Mohamed Sadiq, unul dintre zecile de mii de protestatari.

"Toată lumea este împotriva preşedintelui şi a guvernului său", a declarat şi Yumla, student. "Nu îl mai vrem şi nu vom pleca acasă până nu îl îndepărtăm."

Dar dacă mesajul egiptenilor de rând este clar, cei mai importanţi lideri de pe scena politică cer, pe un ton neutru, preşedintelui egiptean să evite violenţa şi să pună în aplicare cât mai repede reformele anunţate.

Casa Albă nu a luat o poziţie clară faţă de situaţia din Egipt, cel puţin pentru moment, preşedintele Barack Obama preferând să stea în expectativă pentru a nu pierde total legătura cu Mubarak, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai săi în lumea arabă.

"Cerem preşedintelui Mubarak să evite cu orice preţ folosirea violenţei împotriva civililor, iar demonstranţilor să îşi exercite drepturile în mod paşnic", au spus într-o declaraţie comună primul-ministru britanic David Cameron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

A schimbat guvernul, dar nu cedează puterea

Într-o încercare disperată de a se menţine la putere, Mubarak l-a numit drept vicepreşedinte pe Omar Suleiman, şeful serviciilor de informaţii, în timp ce ministrul aviaţiei Ahmed Shafiq a preluat funcţia de prim-ministru.

Aceste numiri nu sunt suficiente în ochii laureatului Premiului Nobel Mohammad ElBaradei, cea mai importantă figură a opoziţiei. "Protestele continuă până când el (Mubarak n. red.) pleacă. Îi respect de Suleiman şi Shafiq, dar schimbarea anumitor persoane nu este de ajuns", a spus ElBaradei. Anterior, el s-a oferit să asigure preşedinţia interimară a Egiptului.

Totuşi, rămâne de văzut dacă ElBaradei poate reprezenta o figură credibilă a opoziţiei, scrie cotidianul The Wall Street Journal. Ambiţiile lui ElBaradei nu se cunosc, ceea ce aruncă o urmă de incertitudine asupra puterii sale de a coaliza opoziţia. Totuşi, cariera sa de cercetător şi şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, l-a adus în contact cu majoritatea liderilor politici din capitalele occidentale, ceea ce poate fi considerat un plus.

Dacă Mubarak pleacă...

Dar dacă Mubarak cedează puterea, aşa cum îi cere poporul, rămân multe semne de întrebare cu privire la ce va urma, scrie BBC News. Aşa cum a arătat "Revoluţia de Iasomie" din Tunisia, este foarte dificil ca noua putere să vină cu soluţii care să mulţumească poporul, în timp ce anii de opresiune din Egipt au lăsat o opoziţie divizată, în special de rivalităţi personale şi ideologice.

Dacă vor fi alegeri libere, cel mai probabil va câştiga Frăţia Musulmană. Frăţia, care oficial este ilegală, dar tolerată de regimul de la Cairo, este cea mai bine organizată mişcare de opoziţie.

Impact pe burse

Pieţele de capital din întreaga lume au resimţit tulburările care au loc în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Piaţa de capital din Cairo a fost închisă ieri după ce a pierdut 16% în două zile. Bursa din Qatar a scăzut cu 4,1%, cea din Oman cu 3,2%, iar indicele de referinţă din Kuwait a pierdut 2,1%. Şi bursele occidentale au închis vineri în scădere. Asemeni bursei, şi băncile vor fi închise.