Cât costă o asigurare medicală de lux: de la 2.000 la 8.000 de euro pe an

Autor: Ciprian Botea 30.01.2011
Cine vrea să aibă confortul de a şti că asigurarea medicală îi acoperă investigaţiile anuale sau chiar tratamentul în clinici din străinătate, trebuie să scoată din buzunar cel puţin câteva sute de euro anual, însă preţul unei astfel de poliţe poate urca la mai multe mii de euro.

Expaţii şi managerii marilor companii sunt principalii clienţi ai asigurărilor medicale "de lux", iar numărul poliţelor vândute anual se numără în sute. Aceşti clienţi beneficiază însă de cele mai bune condiţii, iar asigurătorii nu dau înapoi când trebuie să deconteze facturi ale unor intervenţii sofisticate, fie că sunt realizate la Viena sau chiar la Tokio.

"Numărul poliţelor care acoperă tratament în străinătate a crescut vizibil anul trecut, dar piaţa nu a ajuns încă la maturitate. Observăm o creştere a cererii pentru aceste produse datorită cazurilor frecvente de malpraxis din România sau de spitale fără produse medicale disponibile", comentează Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurări Marsh.

Preţul unei asigurări în baza căreia un client are acces la tratament în străinătate pleacă de la 700 de euro pe an şi poată să ajungă în medie la 2.000-3.000 de euro pe an în cazul produselor complexe. Aceste poliţe acoperă de la consultaţii medicale până la recuperare medicală, proteze, transplant de organe sau tratament pentru boli grave. Există însă şi poliţe fără nicio restricţie în ceea ce priveşte suma asigurată sau locul în care clientul poate fi tratat şi al căror preţ depăşeşte 8.000 de euro pe an.

Marsh intermediază poliţe emise de gigantul britanic Bupa, dar şi companiile locale de asigurări şi-au dezvoltat în ultimii ani produse pe acest segment. De exemplu, Eureko are circa 500 de clienţi cu poliţe de sănătate care beneficiază de acoperirea cheltuielilor cu tratamentul în străinătate. Preţul unei astfel de asigurări porneşte de la 720 de euro pe an şi acoperă în cele mai multe cazuri tratamentul precum şi transportul în străinătate, afirmă reprezentanţii asigurătorului.

În trecut, clienţii Eureko aveau acces la tratament în străinătate doar în cazul în care serviciile medicale necesare nu erau disponibile în România, dar asigurătorul a eliminat recent această restricţie. "Într-un an de zile am avut opt asiguraţi din 10.000 care au fost trimişi pentru intervenţii în străinătate, fie pentru că operaţia se putea efectua mai rapid, fie pentru că operaţia nu putea fi efectuată în ţară. Am colaborat cu clinici din Austria, Franţa, Germania sau Turcia", a declarat Parmena Răduţă, medical services manager la Eureko.

Cei mai mulţi români care ajung să se trateze în străinătate merg la clinici din Austria sau Germania. În medie, costul unei intervenţii chirurgicale la o clinică din aceste două ţări depăşeşte 10.000 de euro. De exemplu, Marsh a avut anul trecut un client care a beneficiat de o despăgubire de 13.000 de euro pentru o intervenţie chirurgicală la Viena, din care doar spitalizarea a costat 4.500 de euro.

În ciuda cererii în creştere din partea clienţilor cu bani şi care îşi permit să se trateze în străinătate, piaţa locală de asigurări de sănătate rămâne subdezvoltată. Astfel, volumul primelor brute subscrise pe acest segment de asigurări a fost de circa 16,4 milioane lei după primele nouă luni din 2010, în scădere cu 12,8% faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, arată datele CSA.

Poliţele de sănătate subscrise pe segmentul asigurărilor de sănătate au scăzut cu 23,8%, la 18,3 milioane de lei, în timp ce poliţele subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă a crescut cu 123%, la 3,46 milioane de lei.

Asigurările de sănătate şi cele de accidente sunt singurele tipuri de produse care pot fi subscrise atât de companiile care au autorizaţie de asigurări generale, cât şi de cele care au autorizaţie de asigurări de viaţă.

Asigurările de sănătate au rămas într-un con de umbră în ciuda eforturilor mai multor jucători de a câştiga cotă de piaţă pe acest segment din cauza lipsei infrastructurii private de sănătate din România, unde investiţiile au început să ia amploare abia în ultimii ani.

Infrastructura locală este indispensabilă în condiţiile în care cei mai mulţi români nu au venituri suficient de mari pentru a plăti o primă de 1.000 de euro, care să le asigure acces la tratament în străinătate.

Prima pentru o poliţă care asigură tratament doar în România coboară până la 150 de euro pe an, potrivit datelor furnizate de Eureko.

Asigurătorii speră totuşi ca în viitor să atragă o parte din clienţii abonamentelor de sănătate oferite de clinicile private, o piaţă de 400 mil. euro pe an, mizând pe serviciile suplimentare oferite de asigurarea de sănătate. Astfel, abonamentele se limitează doar la consultaţii şi analize, fără a acoperi însă tratamentul pentru boli grave sau intervenţiile chirurgicale.