Giganţii auto din Occident ajută economia ungară să îşi revină din recesiune

Autor: Traian Terzianm 30.01.2011

Investiţiile companiilor auto, printre care Daimler şi Volkswagen, ar putea ajuta Ungaria să ajungă la limita inferioară a ţintei de creştere construită în planurile guvernului de a reduce datoria de stat, conform unui raport al băncii ungare Takarekbank, citat de Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Ungariei ar putea creşte cu 3% în acest an şi cu 4% în 2012 graţie producţiei de automobile, telefoane mobile şi a companiilor din alte industrii, potrivit economistului Gergely Suppan de la Takarekbank.

Ungaria, cel mai îndatorat stat estic al Uniunii Europene, poate înregistra o creştere economică cuprinsă între 4% şi 6% în perioada 2013-2014, a spus Gyorgy Matolcsy, ministrul economiei. O astfel de rată de creştere ar reduce automat deficitul bugetar sub 3% din PIB şi ar ajuta la reducerea datoriilor, conform spuselor lui Matolcsy.

"Creşterea economică de 4% este realizabilă datorită marilor proiecte pe care inustria auto le are pentru anul 2012", a declarat Suppan.

Mercedes Benz, divizia de maşini de lux a grupului german Daimler, are planuri de a dubla linia de producţie de maşini mici de la două la patru modele şi construieşte o fabrică de 800 de milioane de euro în Ungaria pentru a majora capacitatea de producţie pentru noile modele.

Acum câţiva ani, România a pierdut oportunitatea de a găzdui fabrica Daimler, nemţii alegând Ungaria pentru că are o infrastructură mai bună. Atunci, lipsa unei autostrăzi spre graniţa de vest a înclinat hotărâtor balanţa în favoarea Ungrariei.

"În 2012 Mercedes va începe producţia, ceea ce va da un impuls industriei şi poate duce avansul producţiei industriale a ţării la 10%", a afirmat Suppan. Şi marca Audi, brand deţinut de Volkswagen, a anunţat recent că în acest an va începe lucrul la extinderea fabricii din Gyor pentru a creşte capacitatea de producţie la 125.000 de maşini.

Producţia industrială a înregistrat în noiembrie o creştere anuală de 14,5%, potrivit biroului de statistică al Ungariei. Creşterea industrială ar putea depăşi pragul de 20% în ultima lună a anului după ce compania sud-coreeană Hankook Tire, care fabrică anvelope, a majorat producţia la fabrica sa din Ungaria, a spus Suppan.

Producţia şi-ar putea "menţine în prima jumătate a lui 2011 acelaşi tipar dinaminc de până acum", ajungând la o medie de creştere de 10% în acest an, a completat economistul.

PIB-ul Ungariei a înregistrat o creştere anulă de 1,6% în cel de-al treilea trimestru al lui 2010, după ce s-a extins cu doar 1% în cel de-al doilea trimestru, potrivit biroului de statistică al Ungariei. La 1 ianuarie Ungaria a preluat conducerea semestrială a UE.